Evropská unie a Japonsko na summitu potvrdily zájem spolupracovat na úpravě pravidel WTO

EU a Japonsko budou spolupracovat na zlepšení pravidel Světové obchodní organizace (WTO). Na společné tiskové konferenci s japonským premiérem Šinzóem Abem to ve čtvrtek na okraj summitu EU-Japonsko v Bruselu uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva: Jean-Claude Juncker, Šinzó Abé a Donald Tusk na summitu EU-Japonsko v Bruselu.

Zleva: Jean-Claude Juncker, Šinzó Abé a Donald Tusk na summitu EU-Japonsko v Bruselu. | Foto: Francisco Seco | Zdroj: ČTK/AP

V pořadí 26. vrcholná schůzka mezi unií a jejím významným asijským partnerem byla připomínkou, že obě strany mají trvalý zájem na co nejotevřenějším mezinárodním obchodě, založeném na všeobecně uznávaných a respektovaných pravidlech.

Chceme otevřený přístup na čínský trh a konec podpory státních podniků, shodli se unijní lídři

Číst článek

Zdůraznit by to měla také schůzka vyspělých ekonomik G20, která se za japonského předsednictví uskuteční v červnu v Ósace, upozornil japonský ministerský předseda. Předseda vrcholných schůzek EU Donald Tusk poznamenal, že jako předsednická země G20 může „Japonsko s podporou Evropské unie počítat“.

„Japonská strana i my jsme přesvědčeni, že WTO je nejlepší rámec k zajištění podmínek spravedlivé obchodní soutěže po celém světě,“ zdůraznil Juncker. Japonský premiér Abe upozornil, že role WTO ve světovém obchodě je zásadní a obchod omezující opatření nejsou v zájmu žádného státu.

„Pokud jsou přijímána nějaká odvetná opatření, musí být v souladu s pravidly organizace. Zároveň platí, že v současnosti se v mezinárodním obchodu i v průmyslu odehrává zásadní transformace. A WTO ve své současné podobě změny nestíhá,“ míní Abe.

Úpravy pravidel

Společné prohlášení obou stran zmiňuje závazek začít vyjednávat s významnými partnery o úpravách pravidel v klíčových oblastech, jako jsou státní podpora průmyslu nebo nucené převody technologií.

Jde o odkaz především na postup Číny, ačkoliv velkého japonského souseda prohlášení v této souvislosti přímo nezmiňuje.

Severní Korea otestovala novou taktickou zbraň. Podle Kima jde o krok ke zvýšení bojové síly země

Číst článek

„Nemluvili jsme o konkrétních zemích nebo produktech,“ upozornil Abe také v souvislosti s debatou o kybernetické bezpečnosti a bezpečném rozvoji telekomunikačních sítí.

Juncker k tomu podotkl, že na pařížském jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, kde byl společně s prezidentem Emmanuelem Macronem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou, evropská strana na reformě WTO jednoznačně trvala.

„Žádali jsme je, aby pochopili myšlenku, že veřejná podpora na export orientovaných firem musí skončit a že je třeba řešit transfery technologií,“ doplnil.

Unie a Japonsko také zdůrazňují potřebu zajistit plné fungování odvolacího orgánu WTO, jehož práci hrozí v důsledku postoje Spojených států na konci roku zablokování. Japonsko plánuje v rámci svého předsednictví G20 také podnítit politickou debatu o ustavení globálních pravidel pro elektronické obchodování.

Obě strany ve čtvrtek také zdůraznily svůj zájem na celkové, nezvratné a ověřitelné likvidaci severokorejského jaderného arzenálu a dalších zbraní hromadného ničení, kterými KLDR může disponovat. Podporují proto americké snahy v této oblasti.

Zopakovali, že EU i Japonsko jednoznačně podporují ukrajinskou územní celistvost.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme