EU je pro rychlé a koordinované řešení dopadů finanční krize

Řešení dopadů finanční krize musí být rychlé a koordinované. Shodli se ministři Evropské unie na schůzce v Lucemburku. Jakákoli opatření pomáhající znovu vybudovat důvěru v bankovní sektor jsou podle nich potřebná. Nesmějí ale narušovat pravidla konkurence na vnitřním trhu Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajky zemí EU

vlajky zemí EU | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

V mimořádných okolnostech se podle vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry mnozí přiklánějí k tomu, nedodržovat pravidla hry. Zvláště v případě státní pomoci bankám.

Podle rámcových pravidel vydaných Evropskou komisí v reakci na podporu některých států poskytnutou bankám musí být pomoc časově limitovaná. Má skončit, jakmile se situace na finančním trhu zlepší.

Unijní ministři se shodli, že dosud provedená opatření v některých zemích pomáhají nastolit důvěru ve finanční instituce, ale při jejich uplatňování je třeba mít se na pozoru. "Není to generální pardon pro všechny, kdo tady v tom udělali chyby a na té situaci dnešní mají svůj podíl," uvedl vicepremiér Vondra.

Evropské vlády nalijí do bankovního sektoru stovky miliard eur. Kapitálové trhy to berou jako dobrou zprávu a po pátečním propadu v pondělí akcie zažily prudký růst.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme