EU nebude bojovat proti nezaměstnanosti budováním nových bariér

Summit lídrů států Evropské unie by se měl na způsobech snižování sociálních dopadů krize. Před europoslanci ve Štrasburku to prohlásil vicepremiér Alexandr Vondra když prezentoval stanovisko předsednictví Unie před vrcholnou schůzkou sedmadvacítky, která se sejde příští týden. Od některých poslanců se ale české předsednictví dočkalo ostré kritiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra | Foto: www.vlada.cz

Za prioritu ve zvládání hospodářské krize považuje české předsednictví obnovení funkce bank, aby se rozhýbal trh s úvěry. Proto je třeba se vypořádat s otázkou závadných aktiv, které banky odrazují od dalšího půjčování peněz podnikatelům. S ohledem na obavy občanů z rostoucí nezaměstnanosti by se měli šéfové členských států na summitu příští týden shodnout na způsobech snížení sociálních dopadů recese.

"Nebudeme ale chránit pracovní místa vytvářením překážek přeshraniční konkurenci," řekl vicepremiér Vondra a připomněl, že se státníci už na schůzce 1.března shodli využít k překonání krize hlavně jednotný trh Unie. České předsednictví se ale také dočkalo kritiky od předsedy frakce Evropských sociálních demokratů Martina Schulze. Je podle něj nepřijatelné, že v tak závažné situaci jako teď, za sebe předseda Evropské rady poslal do parlamentu jen svého zástupce.

Alexander Vondra se proti tomu ohradil, protože je běžné, že před summitem v parlamentu vystupuje ministr pro evropské záležitosti. Útok socialistů přičítá kampani před evropskými volbami.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme