EU nechce jen šetřit. Hlavním úkolem má být podpora hospodářského růstu

Hlavním úkolem států Evropské unie musí být podpora hospodářského růstu. Odpovědí Evropy na současné problémy nesmí být jen škrty a úsporná opatření. Na schůzce v Bruselu se na tom shodli lídři členských zemí unie. Vyšší růst má zajistit mimo jiné prohloubení vnitřního evropského trhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit Evropské unie

Summit Evropské unie | Zdroj: Reuters

Podnikání napříč zeměmi unie má být mnohem jednodušší. Konkrétní návrhy v červnu předloží Evropská komise. Panuje shoda, že liberalizace trhu významně přispěje ke zvýšení růstu. Podle německé kancléřky Angely Merkelové je výkon ekonomiky zásadní pro budoucnost celé unie.

„Příští dva až tři roky musíme využít, abychom světu dokázali dvě věci: že posílíme naši konkurenceschopnost a euru vrátíme důvěru,“ prohlásila Merkelová. O usnadnění podnikání v rámci unie se výrazně zasazuje i Praha. Podle premiéra Petra Nečase to dokazuje, že se Česko po svém odmítnutí podepsat rozpočtovou smlouvu nedostalo na okraj unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Kratochvíl z Ústavu mezinárodních vztahů při ministerstvu zahraničí v pořadu Stalo se dnes

„Především jsme nic neztratili a získali jsme docela dobrý čas, abychom si zanalyzovali, jak bude tento pakt fungovat,“ řekl Nečas. K vyrovnaným rozpočtům se zavázalo 25 členských zemí Evropské unie. Smlouvu o stabilitě a hospodářském řízení v eurozóně kromě Česka nepodepsala ani Velká Británie.

Evropští lídři podepsali rozpočtovou smlouvu. Česko a Británie se nepřipojily

Číst článek

Česku vadilo, že nezaručuje účast zemí neplatících eurem na všech vrcholných schůzkách eurozóny. Problém by u nás nastal také s ratifikací smlouvy, když ji už předem odmítl podepsat prezident.

Podle Petra Kratochvíla z Ústavu mezinárodních vztahů při ministerstvu zahraničí se ale jedná spíše o jakési ideologické výmluvy než skutečné důvody: „Například to, že státy, které neplatí eurem, se nemohou účastnit schůzek, není tak úplně pravda. Došlo tam k posunu, který například státy jako Polsko, uspokojil.“

Ke smlouvě je možné se připojit kdykoli později. „To není nějaký fatální moment, že se ocitáme mimo. Do toho vlaku lze kdykoli nastoupit,“ poznamenal Nečas. České NE smlouvě tvrdě kritizovala odstupující slovenská premiérka Iveta Radičová.

ČSSD kritizuje vládu za to, že se Česko nepřipojilo k fiskální unii

Číst článek

Česko by podle ní mohlo spojenectví s Velkou Británií v budoucnu mrzet. „Obávám se, že trošku dostane ,po nose´. Trošku moc. Že to není dobré geopolitické rozhodnutí,“ řekla Radičová. Premiér Nečas jí vzkázal, že pravidlo, že česká vláda neradí Slovensku, by mělo platit i obráceně.

Kritika je podle Petra Kratochvíla z Ústavu mezinárodních vztahů při ministerstvu zahraničí oprávněná: „Smlouva a obecně Evropská unie vyžaduje určitou solidaritu, něco určitému státu přináší a něco od něj vyžaduje. Nelze pouze využívat zdrojů z Evropské unie a na druhou stranu ničím nepřispívat. Kritika je oprávněná.“

Českou vládu ale kritizuje i parlamentní opozice. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek tvrdí, že vláda neměla mandát k tomu, aby pakt o rozpočtové kázni nepodepsala. „My jsme tímto rozhodli o tom, že se nebudeme účastnit důležitých jednání eurozóny,“ dodal Zaorálek.

Vládní dluh zemí EU jako procento HDP

Pavel Novák, Ondřej Houska, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme