EU nedá automobilkám ani euro

Evropská unie neposkytne žádné peníze automobilkám. To je závěr jednání ministrů zodpovědných za konkurenceschopnost. Výrobce aut ale mohou podpořit samy členské státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolo automobilu

Kolo automobilu | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podpora může přijít jen pod podmínkou, že bude v souladu s pravidly vnitřního trhu. Jeden výrobce tedy nesmí být zvýhodněný na úkor ostatních. Firmy mohou počítat také s úvěry od Evropské investiční banky. Český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman ale zdůraznil, že zodpovědnost za překonání krize mají především samy automobilky.

Totéž si myslí místopředseda Evropské komise Günther Verheugen: "Pořád se pohybujeme v tržní ekonomice a v ní je zodpovědnost za manažerská rozhodnutí na podnicích, ne na politické úrovni." Podle Verheugena nedá Unie na přímou podporu automobilek jedno jediné euro.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme