EU nemá rozpočet na příští roky, summit evropských lídrů v Bruselu zkrachoval

Česko zatím nemá jisté stovky miliard korun na stavbu dálnic nebo podporu školství. Schůzka evropských lídrů o novém evropském rozpočtu v Bruselu totiž ztroskotala. Politici se nedokázali dohodnout, jak rozdělit peníze na roky 2014 až 2020.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda EK José Barroso a unijní prezident Herman Van Rompuy

Předseda EK José Barroso a unijní prezident Herman Van Rompuy | Zdroj: Reuters

Brusel zažil spor mezi zastánci škrtů a těmi, kteří pro sebe požadují víc peněz.

Jak řekl evropský prezident Herman van Rompuy, pro některé země je současný návrh rozpočtu příliš štědrý, jiné státy by chtěly utrácet víc.

„Návrh dohody prostě nebyl dobrý,“prohlásil britský premiér David Cameron. Právě Britové patřili s Nizozemci nebo Švédy k těm, kteří chtěli co nejvíc ušetřit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání v Bruselu sledoval zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska

Chudší státy naopak odmítly souhlasit se škrtáním v evropských fondech. Česko je v obou těchto skupinách, a podle premiéra Petra Nečase tak dokázalo, že je možné sbližovat tyto jinak protichůdné postoje.

„S jistou nadsázkou bych nás označil za průkopníky tohoto přístupu a je evidentní, že je možné jít cestou snižování celkové výše evropského rozpočtu a přitom snahy zachovat co největší objem prostředků na kohezi,“ míní Nečas.

Česko na jednáních požadovalo v přepočtu asi 500 miliard korun na podporu chudších regionů. To jsou všechny s výjimkou Prahy.

Další pokus až příští rok

Propast v názorech se sice podle diplomatických zdrojů podařilo o něco zmírnit, ale ne úplně překlenout. Státníci se z Bruselu rozjeli s tím, že budou muset najít dohodu zřejmě na začátku příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra financí Jan Gregor vysvětlil ve vysílání Radiožurnálu, na čem se summit EU zadrhl

Podle náměstka ministra financí pro rozpočet Jana Gregora byla hlavním problémem velikost rozpočtu. „Je zcela zřejmé, že psychologickou hranicí je pro čisté plátce bilion eur, takže já osobně předpokládám, že při příštím setkání dohoda určitě bude začínat na devítku, čili na řádu 950 miliiard eur,“ řekl Gregor.

V příštích týdnech budou podle Hermana van Rompuye probíhat konzultace s jednotlivými státy. Evropský prezident tak věří, že se společenství bude schopné dohodnout na začátku příštího roku.

Evropský rozpočet představuje zhruba jedno procento celkového HDP zemí Unie, tedy v přepočtu asi 25 bilionů korun. Pokud by se evropští lídři nedohodli ani napodruhé, mohlo by to vážně ohrozit možnost evropské peníze čerpat.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme