EU odložila summit o další půjčce Řecku, nezaručilo zavedení reforem

Avizovaná schůzka ministrů financí eurozóny k druhému řeckému záchrannému balíku se odkládá. Řekové totiž stále nesplnili všechny podmínky a nedali unii dostatečné politické záruky, že slíbené škrty po volbách opravdu provedou. Oznámil to šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odložení schůzky oznámil šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker

Odložení schůzky oznámil šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker | Zdroj: Reuters

Evropská unie od obou vládních stran žádá písemné záruky, že schválené reformy opravdu vstoupí v platnost. Některé starší totiž existují jen na papíře. Předseda levicového Pasoku už patřičný dokument podepsal, i když tím stranu zřejmě poškodil u voličů.

Předseda konzervativní Nové demokracie už dříve řekl, že by po dubnových volbách chtěl celou dohodu přehodnotit. Konzervativci přitom v průzkumech vedou. Jeho podpis strana slibuje až ve středu ráno, takové chování ale zbytek eurozóny nepovažuje za seriózní a odmítá v takových podmínkách pracovat.

Aténám neúprosně běží čas

Státní tajemník českého ministerstva zahraničí Jiří Schneider ve Světě o osmé připustil, že pokud jde o rozhodovací procesy v eurozóně, existuje ještě časová rezerva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se ve světě o osmé věnoval Státní tajemník českého ministerstva zahraničí Jiří Schneider

„Ale pokud jde o otázku dluhopisů a jejich splatnost, tak tam se obávám, že časová rezerva vyprší v březnu, kdy Řecko má splatit dalších téměř 15 miliard. Navíc se Řecko ocitá ve velmi nepříjemné situaci. Je tlačeno dluhy a na druhé straně předvolební kampaní.“

Schneider také vysvětlil, že eurozóna má důvody k opatrnosti. „Řecko má před sebou zužující se prostor. Může se rozhodnout, že přijme podmínky, za kterých mu eurozóna pomůže, ale také ne. A to by pak znamenalo bankrot. To vše je rozhodnutí Řecka.“

Řekové žijí už dva roky ve stínu krize a nejistoty. Musejí si zvykat na nové poměry

Číst článek

„A pokud přistoupí na první možnost, tak je samozřejmě logické, že dává-li se pomoc, tak je možné, aby tam byly nějaké podmínky. A ty nejsou nijak přehnané. Jde o to mít jistotu, že opatření, který nyní řecký parlament pod tlakem přijal, se po volbách nezmění,“ zdůraznil Jiří Schneider.

Přísnější metr na všechny

Podle Petra Havlíka z Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnávání se snižuje šance Řecka získat finanční injekci dříve, než bude muset příští měsíc splatit věřitelům část svého dluhu: „Je to stále méně pravděpodobné. Je to taková karetní hra, kde licitují jak Řekové, tak Evropská unie o tom, jak zabránit nekontrolovanému bankrotu. Čas utíká a pravděpodobnost, že k tomu dojde, je stále vyšší.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pravděpodobnost bankrotu Řecka roste každým dnem, míní Petr Havlík z Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnávání

Hrubý domácí produkt Řecka ve 4. čtvrtletí klesl podle údajů tamního statistického úřadu o 8 procent. Dostat se z tak hlubokého propadu se seškrtaným rozpočtem však bude těžké.

„Řecká ekonomika už je několik let v hluboké recesi a zatím není moc výhled na to, že se situace zlepší. V situaci, kdy ekonomika klesá, roste relativně k HDP i zadluženost,“ připomíná Havlík.

Situace se ale nekomplikuje pouze v Řecku. Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn vyzval Španělsko aby urychleně doložilo, jak hodlá snížit svůj rozpočtový deficit. Jinak zemi hrozí sankce. Evropská komise také chce prošetřit makroekonomická rizika u 12 z 27 zemí Evropské unie. Česka se to zatím netýká.

„Rozhodně se bude daleko podrobněji a důsledněji sledovat vývoj jednotlivých hospodářských indikátorů v zemích EU, aby se zabránilo eskalaci problému. To je myslím jeden z podstatných pozitivních přínosů současné krize, že by se díky preventivním opatřením mělo zabránit tomu, aby v příštích letech k takové situaci znovu došlo,“ míní ekonom.

Milan Kopp, Ondřej Bouda, Eva Presová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme