EU omezí bankéřům bonusy, na ruku dostanou jen třetinu odměn

Evropská unie omezí vyplácení bonusů manažerům bank. Novelu příslušné směrnice o tom schválil Evropský parlament ve Štrasburku. Na jejím znění se už dohodl s členskými zeměmi sedmadvacítky a její potvrzení Radou Unie už tak bude pouze formalitou. Nová pravidla pro finanční odměny bankéřů mají začít platit už od ledna příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Pavel Pavlas

Bankéři mají dostávat v hotovosti jen 30 procent z celkové částky bonusu. Velká část jejich odměny bude také vázaná na hospodářské výsledky banky a vyplácet se má se zpožděním několika let. Bankéři by museli odměny vrátit v případě odhalení špatného hospodaření peněžního ústavu.

Podle zpravodajky návrhu změny směrnice britské labouristky Arlene McCarthyové jde o to nenechat manažery odcházet z banky s mnohamilionovými odměnami. Mohou za sebou nechat banku v potížích nebo s nedostatkem kapitálu.

K omezení bonusů bankéřů se Unie odhodlala po zkušenostech z finanční krize, kdy kolabující banky dostaly finanční injekce ze státních rozpočtů. Některé přitom ale stále bonusy svým manažerům vyplácely a používaly tak na to peníze daňových poplatníků.

Reakce z České republiky

Poslanec za ODS Michal Doktor s pozdržením odměn bankéřům do doby, kdy se ukáže, že investice jsou opravdu bezpečné, souhlasí.

„Myslím ovšem, že v obecném slova smyslu by snaha regulovat odměny v bankovnictví byla nesprávná a vedla by ke ztrátě konkurenceschopnosti celého evropského prostoru,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Doktor a Jan Mládek v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek se domnívá, že regulace je velmi prospěšná.

„Posunutí odměn je zásadní věc pro to, aby ten systém mohl vůbec fungovat. V posledních letech se odměny bankéřům úplně urvaly z jakýchkoliv měřítek. A když pak kvůli tomu, že zachraňujete banky musíte rušit sociální stát, to se opravdu voličům špatně vysvětluje,“ uvedl Jan Mládek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus v pořadu Stalo se dnes Radiožurnálu.mp3

„Nový systém vyplácení odměn bude pravděpodobně transparentnější. Na druhé straně historické zkušenosti ukazují, že bankovní systém byl vždy velice kreativní. Myslím si, že i tentokrát si najde určitou cestičku jak tato opatření aspoň částečně obejít,“ uvedl makléř společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Kromě větší motivace bankéřů se podle něj také sníží podněty pro nadměrné riskování v investičních bankách. K podobným krokům jako EU už přistoupily některé americké banky.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme