EU pomůže drůbežářům kvůli ptačí chřipce

Ministři zemědělství Evropské unie dnes v Lucemburku schválili pomoc drůbežářům. Obavy z ptačí chřipky totiž snížily poptávku po drůbežím mase a jeho ceny. Unijní pravidla zatím podobnou finanční pomoc neumožňovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vybíjení drůbeže

vybíjení drůbeže | Foto: Archiv

Jaké kompenzace drůbežáři v jednotlivých členských zemích dostanou, bude záležet na návrzích národních vlád. Pokud komise bude s pomocí chovatelům v dané zemi souhlasit, půjde 50 procent kompenzací z národního rozpočtu a zbytek ze unijních peněz.

Pravidla Evropské unie zatím dovolovala odškodnění pouze chovatelům, kteří musejí kvůli ptačí chřipce vybíjet chovy. Nyní mohou jednotlivé členské země navrhnout zvláštní opatření podle situace na svém trhu.

Českým drůbežářům ovšem víc než pokles poptávky působil problém jiný trend: dovoz ze zemí, jako je z Itálie, kde poptávka i ceny klesly mnohem výrazněji než v Česku. Jak dnes řekl po jednání český ministr zemědělství Jan Mládek, také ztráty způsobené levným dovozem by měly být řešené podporou dohodnutou dnes v Lucemburku.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme