EU pomůže Polsku v jednání o obnovení vývozu potravin do Ruska a na Ukrajinu

Unie pomůže Polsku v řešení problému kolem zákazu vývozu masa a dalších potravin do Ruska a na Ukrajinu. Ve Varšavě to slíbil evropský komisař pro obchod Peter Mandelson.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Salámy lahodí

Salámy lahodí | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Komisař Mandelson navrhuje třístranné rozhovory mezi Ruskem, Polskem a Evropskou unií. Jejich cílem je odblokování vývozu polských potravin do Ruska.

Moskva zakázala dovoz z Polska loni v listopadu kvůli falešným veterinárním osvědčením. Na jaře podobné opatření přijala také Ukrajina. Rusko navíc po Polsku požaduje, aby garantovalo nezávadnost všech potravin, které se přes jeho hranice dovážejí do Ruska i z jiných zemí Unie.

Ministr zemědělství Andrzej Lepper vyzval Evropskou komisi, aby Varšavě pomohla, jinak Polsko uplatní odvetná opatření vůči západním zemím, například sníží počty hraničních přechodů, které odbavují kamiony s potravinami, nebo zpřísní kontroly.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme