EU pomůže zemím postiženým povodněmi

Evropská unie spustila kvůli povodním ve střední Evropě společný mechanismus civilní ochrany. O jeho aktivaci požádalo Polsko. Obává se, že v následujících hodinách samo nezvládne čelit vodním přívalům na jihu země. Poprosilo tedy ostatní členské státy o velkokapacitní čerpací zařízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

povodně

povodně

Povodněmi postižené země by také mohly dostat finanční pomoc z unijního Fondu solidarity.

Volání Varšavy po pomoci zatím vyslyšely Francie a Německo. Na jih Polska posílají pumpy a týmy pro jejich obsluhu. Francouzi mají s 8 čerpadly dorazit do postižených oblastí nejdéle za 12 hodin. Na cestě je i dalších 5 německých pump.

Země postižené povodněmi mají také možnost požádat o pomoc z Evropského fondu solidarity, který Unie vytvořila po záplavách ve střední Evropě v roce 2002. Tehdy z něj čerpalo i Česko, a to sice jako kandidátská země.

V roce 2005 dostalo z fondu 5,5 milionu eur také Slovensko na odstranění škod po větrné smršti v Tatrách. Tentokrát ale o pomoc z tohoto fondu, ve kterém je miliarda eur ročně, zatím žádný z povodněmi postižených států nepožádal.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme