‚Pokud hrozí hladomor, není možné bránit biopaliva.‘ Evropa přimíchává 17 tisíc tun řepkového oleje denně

Až 17 tisíc tun, tedy zhruba 19 milionů lahví řepkového oleje přimíchává Evropa s Velkou Británií denně do paliv. Přitom se jeho cena od minulého roku zvýšila až třikrát. Hlavním důvodem je ruská invaze na Ukrajinu, která je největším dovozcem řepky do Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řepka olejka

Řepka v Česku zabírá zhruba 15 % orné půdy | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Víc než polovina řepky se v Evropě mezi lety 2015 a 2019 použila k přimíchávání do paliv. Nová analýza také ukazuje, že na palivo se spálí denně kolem 14 milionů lahví palmového a sójového oleje. Tohle se děje, jak upozorňuje The Guardian, v době, kdy rapidně rostou ceny potravin.

Zhruba 10 % obilovin se využívá na tvorbu biopaliv. Podle studie od Green Alliance by plodiny, které se v současnosti pěstují ve Velké Británii na spalování, nakrmily až 3,5 milionu lidí ročně. Výkupní cena řepky v Česku vzrostla asi dvakrát.

Kdyby Velká Británie, Evropa a USA omezily své používání plodin na biopaliva, dal by se nahradit export potravin z Ukrajiny, který byl výrazně omezen kvůli ruské invazi.

Na českých polích by se mohlo objevit více řepky. Důvodem jsou její tenčící se zásoby na Ukrajině

Číst článek

Pracovník Green Alliance Dustin Benton tvrdí, že pokud hrozí lidem hladomor kvůli válce na Ukrajině, není možné bránit tvorbu biopaliv.

I někteří experti se k pěstování plodin na paliva vyjadřují negativně. Podle nich deforestace kvůli novým polím je horší než spalování fosilních paliv. Toto století se totiž zemědělské plochy rozrostly zhruba o velikost Egyptu.

„Cena biopaliv je mnohem větší než benefit užívání méně oleje,“ říká Timothy Searchinger z Princetonské univerzity. Dodává, že Evropa se chová, jako by následky za užívání více plochy neexistovaly.

Evropská unie již představila plán, aby zjistila dostatek potravin. Jde třeba o dřívější setí na úhozech nebo zrychlení střídání plodin na polích. Evropská komise zároveň podporuje biopaliva jako náhradu fosilních paliv. Německá ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová ale už dříve řekla, že by se výroba biopaliv měla limitovat a plodiny využít na boj s výpadky dodávek potravin.

Toto téma se nejspíše otevře na summitu G7 v neděli. To potvrdil i mluvčí německé vlády, který řekl, že oficiálně toto téma na programu není, bude ale s největší pravděpodobností součástí diskuse o potravinové bezpečnosti.

jca Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme