EU pozastavila Británii platby ze strukturálních fondů

Evropská unie přerušila platby peněz ze strukturálních fondů pro Velkou Británii. Důvodem je podezření z podvodů a nedostatečná kontrola regionálních fondů. 184 milionů eur je zatím zablokováno na dva měsíce. Británie bude moci v čerpání pokračovat až ve chvíli, kdy nad ním zajistí dostatečný dohled. Britské problémy přitom mohou ovlivnit čerpání fondů v celé Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnská Regent Street v dešti

Londýnská Regent Street v dešti | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0, Grant Cherrington

„Myslím si, že je to tím, že nový evropský komisař Algirdas Šemeta, politik z Litvy, má na starost právě kontrolu a postihování čerpání z rozpočtu EU, takže musí vykazovat nějakou činnost. Minulý rok ale byly peníze takto pozastaveny Německu nebo i Španělsku. Spíš se asi jedná o takový proces, že jakmile se objeví nějaké podezření, důkladně se to prošetří,“ přiblížil odborník na evropské otázky Lukáš Sedláček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na evropské otázky Lukáš Sedláček ve Světě o desáté.

Zatím tak není jisté, jestli se v Británii skutečně jedná o nedostatečnou kontrolu toku peněz nebo podvody. „Zatím se výrazné úmyslné zneužití nenašlo. Týkalo se to deseti regionálních distriktů. Teď ještě probíhá šetření také ve Skotsku. Takže teď to probíhá, ale můj osobní názor je, že to po chvíli přestane,“ řekl Sedláček.

Nicméně i tento případ může vést k tomu, že Evropská unie obecně zaujme tvrdší přístup k dohledu nad celým systémem. „Období krize vyvolalo pochybnosti u mnoha států, zda jsou peníze adekvátně používány,“ poznamenal Lukáš Sedláček.

Připomněl, že zatím největší faux pas v čerpání financí z EU byla ze strany Bulharska nebo Rumunska. „Na Českou republiku se zatím pozornost Evropské komise nijak silně neupíná,“ dodal odborník na evropské otázky. Největší otazníky se už tradičně vznášejí u oblastí, kde je nejvíce peněz.

Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme