EU: Přísnější sankce pro zadlužené státy jsou nutné

Přísnější sankce za vysoké rozpočtové deficity mají Unii pomoci předcházet krizím. Po ohrožení stability eura způsobeným nedůvěrou trhů v zadlužené Řecko hledá Unie způsoby, jak podobným situacím zabránit. Ministři financí sedmadvacítky se na schůzce v Bruselu shodli, že musí přitvrdit sankce pro rozmařilé země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská ministryně financí Christiane Lagarde a německý ministr financí Wolfgang Schaeuble

Francouzská ministryně financí Christiane Lagarde a německý ministr financí Wolfgang Schaeuble | Foto: AFP

„Musíme zavést větší rozpočtovou disciplínu, tedy posílit pravidla Paktu stability. S tím všichni souhlasili,“prohlásil předseda Evropské rady Herman van Rompuy.

Pro ty, kteří by opakovaně překračovali mez rozpočtového deficitu tři procenta HDP mají hrozit citelnější sankce.

Němci předložili návrh, aby neukázněné země ztratily přístup k penězům ze strukturálních fondů, nebo nemohly hlasovat v Radě členských států. To se nesetkalo s kladným přijetím u ostatních zemí.

„Sankce mají velkou podporu. Ale všichni řekli, že je na tom hrozně moc práce. Že tak, jak je to navržené se to vzít nedá,“ řekl náměstek ministra financí Tomáš Zídek, který se setkání účastnil a dodal:

„Státy se vyjádřily tak, že sankce formou snižování plateb na strukturální politiku nebo z kolizního fondu jsou kontraproduktivní, nemá to smysl. Musejí se najít jiné scénáře.“

Opatřeními k posílení hospodářského řízení evropské ekonomiky se budou ministři zabývat zase na začátku června. V říjnu je má přijmout summit sedmadvacítky.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme