EU prodloužila antidumpingová cla na asijskou obuv

Evropa se brání před dovozem levných bot z Asie. Nechce je zakazovat, ale zatěžuje je vysokým dovozním clem. Právě dnes rozhodla Rada ministrů Unie o prodloužení antidumpingových cel pro obuv z Číny a Vietnamu na další rok a čtvrt.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obuv

Obuv | Foto: Fotobanka stock.xchng

Důvodem rozhodnutí je snaha ochránit evropské výrobce, kteří si na nízké ceny bot dovážených z Asie stěžovali. Nemohli konkurovat cenám, které byly často pod výrobními náklady. Evropští výrobci také poukazovali na to, že jejich asijští konkurenti dostávají podporu od svých vlád.

Bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák ve vysílání Radiožurnálu upozornil, že prodloužení antidumpingových cel příliv bot z Číny a Vietnamu do Evropy nezastaví, a asijská obuv kvůli tomu nebude ani dražší.

Přehrát

00:00 / 00:00

EU se brání příliš levné obuvi z Asie. Téma v Odpoledním Radiožurnálu přiblížil bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

"Ty ceny, na které jsme zvyklí, to už jsou vlastně ceny zatížené cly od roku 2006. Ale ta obuv nebude ani levnější, ačkoliv by mohla, kdyby ta cla neexistovala."

Peking si na Unii chce stěžovat u Světové obchodní organizace kvůli narušování pravidel volného trhu. Antidumpingová cla se nelíbí ani dovozcům asijské obuvi a obchodníkům, protože by mohli prodávat s větší marží a více vydělávat.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme