EU prohrála spor o navyšování platů euroúředníků

Pracovníci evropských institucí mají nárok na roční zvýšení platu. Členské země Evropské unie prohrály spor před Soudním dvorem v Lucemburku o výši valorizace platů zaměstnanců unijních orgánů. Soud rozhodl, že musejí dostat přidáno podle předem daných kritérií a ne podle toho, jak uznají členské země za vhodné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Rada sedmadvaceti členských zemí dostala od lucemburského Soudního dvora ledovou sprchu. Dal za pravdu Evropské komisi, která jako strážkyně evropského práva, navrhovala zvýšení platů euroúředníků s ohledem na inflaci a růst cen v Belgii a dalších zemích.

V potaz se braly také platy státních zaměstnanců v nejvyspělejších státech Unie. Zaměstnancům evropských institucí tak měly vzrůst platy o necelá čtyři procenta. Rada členských zemí jim ale chtěla přiznat navýšení menší než procenta dvě. Hájila se tíživou hospodářskou situací v jednotlivých zemích.

Zaměstnanci unijních institucí za své požadavky několikrát stávkovali. Soudní dvůr v Lucemburku nakonec rozhodl, že pravdu mají oni a Evropská komise a ne členské země, které chtěly šetřit.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme