EU prý zavede společné dluhopisy na podporu hospodářského růstu

Evropská unie zavede společné dluhopisy na financování důležité infrastruktury. Investice do celoevropsky významných dálnic, železnic nebo třeba plynovodů mají podpořit hospodářský růst. Podle deníku Financial Times se na zavedení společných dluhopisů ve středu shodnou lídři členských zemí evropské sedmadvacítky. Ti se sejdou na mimořádném summitu v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie (Ilustrační foto).

Evropská unie (Ilustrační foto). | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Takzvané projektové dluhopisy budou garantovat všechny země Unie. Jejich zavedení dlouho odmítali Němci. Ti prý ale ustoupili tlaku nového francouzského prezidenta Françoise Hollanda.

Podle odborníků projektové dluhopisy stagnující Evropu rozhodně nespasí a budou spíše politickým gestem.

Jejich zastánci v nich ale vidí předzvěst takzvaných eurobondů, tedy společných dluhopisů eurozóny, které by výrazně ulehčily ohroženým zemím, jako je Řecko nebo třeba Španělsko. Německo nebo například Nizozemí by na nich ale prodělaly.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme