EU prý zvažuje záruku pro bankovní vklady až do výše 100 tisíc eur

Předcházení finančním krizím podobným té, kterou Amerika a Evropa teď zažívají. To je jedno z hlavních témat dnešní schůzky ministrů financí členských zemí Evropské unie, kteří se sešli v Lucemburku. Na jednací stůl se možná dostane několik návrhů, jak krizím čelit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU

Vlajky EU | Foto: Evropská komise

Jednou z možností, jak uklidnit klienty bank, je zvýšit povinné pojištění vkladů. Dnes je v Unii stanovena minimální garantovaná částka 20 tisíc eur na jeden účet. Evropská unie teď zvažuje její zvýšení až na 100 tisíc eur.

Podle irského ministra financí Briana Lenihana bude cokoli, co posílí důvěru střadatelů v bankovní systém, velmi důležité. Švédský ministr Anders Borg ale upozornil, že je nutné hledat mezi 27 státy kompromis. Protože co může být řešením pro jednu zemi, může být problém pro jinou. Neshody mezi státy mohou nastat v případě návrhu na posílení dozoru nad nadnárodními finančními institucemi.

Některé státy jsou pro to, aby poslední slovo v dohledu nad bankami a pojišťovnami měly centrální banky, kde sídlí mateřské společnosti finančních skupin. Jiné státy chtějí zachovat v otázkách dohledu nadřazenost národních centrálních bank.

Na pozadí dnešního jednání ministrů financí jsme mluvili v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu s Petrem Zahradníkem, specialistou na EU v České spořitelně o šancích Unie zaujmout jednotný postoj.

České ministerstvo financí možná nakonec změní názor a bude garantovat vklady střadatelů až do výše 1 milionu korun. Ještě včera náměstek Eduard Janota Radiožurnálu potvrdil, že k zvýšení hranice není důvod - banky u nás jsou očištěny od problematických úvěrů a ekonomika je v dobré kondici. Jeho šéf, Miroslav Kalousek ale v dnešním tisku připustil, že debata o zvýšení záruk je možná. K posílení státních garancí za vklady už přistoupilo několik evropských zemí - kromě Německa například Dánsko a Rakousko.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme