EU půjčí Rumunsku 5 miliard eur na zvládání dopadů krize

Rumunsko bude po Lotyšsku a Maďarsku třetí evropskou zemí, která dostane pomoc na zvládání finanční krize. Evropská komise dnes Bukurešti nabídla 5 miliard eur. Další peníze získá od Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Celková hodnota podpůrného balíčku pro Rumunsko činí 20 miliard eur. Dvě třetiny peněz má dostat centrální banka na podporu domácí měny lei a posílení devizových rezerv. Menší část prostředků půjde do komerčních bank na rozhýbání trhu s úvěry a hypotékami.

Evropská komise podmínila svou pomoc zavedením rozpočtových a strukturálních opatření, která povedou ke snižování inflace a rozpočtového schodku. Bukurešť tak bude pravděpodobně muset sáhnout ke škrtům různých výdajů.

Definitivně musejí o poskytnutí pětimiliardové půjčky z unijního fondu rozhodnout ministři financí členských zemí na počátku května.

Související příspěvky:
Polská vláda nebude pumpovat do ekonomiky peníze
Obama: Americká ekonomika jeví známky oživení, krize ale nekončí
Státy EU už bankám v současné krizi slíbily skoro 80 biliónů korun
Evropská unie chce navýšit zdroje Mezinárodního měnového fondu
Maďarsko dostane od Evropské unie půjčku skoro šest a půl miliardy eur

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme