EU se dohodla na citelnějších sankcích za rozpočtové schodky

Evropská sedmadvacítka se dohodla na tvrdších sankcích za nadměrné rozpočtové deficity. Rada členských zemí schválila novely několika unijních předpisů, které zpřísní podmínky Paktu stability a růstu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie  

Evropská unie   | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Citelné pokuty budou hrozit těm zemím, které budou dlouhodobě hospodařit se schodkem vyšším než 3% hrubého domácího produktu nebo budou mít vysoký státní dluh. Sankce se ale vztahují především na země platící eurem.

Pokuta bude ve výši 0,2% HDP a nejdříve se uloží u Evropské komise na neúročený účet. Pokud ani pak pokáraná země nebude svůj rozpočtový schodek snižovat nebo nezmenší svůj dluh pod Paktem stanovenou hranici 60% HDP, pokuta propadne a stane se součástí záchranného fondu eurozóny. To je balík peněz, ze kterého se poté pomáhá právě zemím, které se mohou dostat do dluhové krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Pavla Nováka o hrozbě citelnějších sankcích za nadměrné rozpočtové schodky v EU

Když nebude provinilý stát několik měsíců nic podnikat pro ozdravení svých veřejných financí, má Evropská komise ukládat pokuty téměř automaticky. Proti jejich uplatnění by se musela vyslovit kvalifikovaná většina členských zemí.

Schválený návrh teď putuje do Evropského parlamentu. Ten by o něm mohl hlasovat v červnu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme