EU se dohodla na liberalizaci energetiky, v Česku se dotkne plynu

Evropská sedmadvacítka se dohodla na základech liberalizace trhu s energiemi. Jde hlavně o oddělení vlastnických a řídících vztahů producentů energií a přenosových soustav. U nás se bude muset nové směrnici podřídit hlavně řízení společnosti RWE Transgas. Výsledkem několikahodinových jednání ministrů průmyslu a energetiky v Lucemburku je velmi široký kompromis.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

Původně existovaly dva návrhy, jak uvolnit trh s energiemi - buď prodat přenosové soustavy úplně jinému majiteli, nebo nechat přenos energií kontrolovat zcela nezávislým operátorem.

To se ale osmi státům včetně Česka nezamlouvalo. Německo a Francie proto navrhly třetí cestu. Přenosovou soustavu má kontrolovat jiný orgán než ten, který spravuje výrobce nebo dovozce. Vlastník ale může zůstat stejný. Nakonec si mohou členské státy vybrat, kterou cestou se dají.

"Musí splnit tu základní podmínku, aby to vedlo ke zvýšení konkurence mezi distributory, přenosovými soustavami a výrobci elektřiny a plynu," řekl Českému rozhlasu náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa.

V našem případě už takové oddělení existuje v podobě dvou státních firem ČEZ a ČEPS. Dovozce plynu a majitel plynovodu RWE Transgas ještě musí takovou katarzí projít.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme