EU se dohodla na přísnějších kapitálových požadavcích pro banky

V Unii budou platit přísnější pravidla pro velikost kapitálových rezerv peněžních ústavů. Má to zajistit jejich větší odolnost pro případ další finanční krize. Na textu směrnice o kapitálové přiměřenosti se v Bruselu dohodli ministři financí sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky euro

Bankovky euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Šlo o druhý pokus o nalezení shody. Na počátku května ministři nedokázali najít společné stanovisko ani po deseti hodinách jednání.

Kompromisní znění směrnice dává členským zemím možnost stanovit pro své banky i větší rezervy, než ty požadované unijním právem.

Českých bank se směrnice příliš nedotkne. Jejich kapitálová přiměřenost je totiž větší, než jakou požaduje unijní předpis.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je spokojený s tím, že se podařilo prosadit nadřazenost rozhodnutí národních orgánů nad unijní směrnicí. Většina českých bank jsou totiž dceřiné společnosti zahraničních ústavů, my jim ale můžeme stanovit přísnější podmínky.

„Pro nás bylo důležité, aby nemohlo dojít k odčerpávání likvidity od českých dcer k zahraničním matkám,“ podotkl Kalousek. Jde například o to, aby si banky nemohly měnit v rámci společnosti méně atraktivní cenné papíry za ty hodnotnější od nás.

Směrnici ještě musí schválit europoslanci. Platit má od příštího roku.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme