EU se dohodla na zdražování cigaret a tabáku, Česka se to příliš nedotkne

Evropská sedmadvacítka se dohodla na zvýšení minimální sazby spotřební daně u tabákových výrobků. V řadě zemí to povede ke zvýšení cen kuřiva. Česka se to ale příliš nedotkne. Cigarety se totiž zdraží už na základě takzvaného Janotova balíčku k ozdravení ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zapálená cigareta

Zapálená cigareta | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle směrnice, na které se už členské státy dohodly i s Evropským parlamentem, bude muset být od roku 2014 minimální sazba spotřební daně u cigaret 90 eur na každých 1000 kusů. Dnes je pouze 64 eur.

Zároveň nesmí být nižší než 60 procent průměrné ceny cigaret na trhu v konkrétním státě. Sblížení cen cigaret má zabránit jejich masivnímu převážení ze zemí, kde jsou levnější.

Česka se opatření příliš nedotkne

"Z podkladů, které mám k dispozici, vyplývá, že pro nás to žádné velké změny neznamená, protože my už jsme ty limity dosáhli," uvedl náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Změny ovšem nastanou ve zdaňování některých tabákových komodit, které dosud dani nepodléhaly.

Spotřební daní se tak zatíží například takzvaný "tabák na vykuřování skleníků", který se v Česku prodával bez daně. Protože ale docházelo k jeho zneužívání a konzumaci, bude se z něj napříště už daň platit.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme