EU se na změně daňových pravidel neshodla

Ministři financí zemí Evropské unie jsou zatím daleko od shody na tom, jak by se měla změnit pravidla pro DPH. Jasně to ukázalo jejich setkání v italské Strese. Evropská komise navrhuje zařadit nové položky na seznam zboží a služeb, u kterých mohou státy použít sníženou sazbu daně z přidané hodnoty. To by mohlo teoreticky zlevnit v Unii například služby v restauracích či dodávky plynu a elektřiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zasedání ministrů financí

zasedání ministrů financí | Zdroj: ČTK

Jak připustil evropský komisař Frits Bolkenstein, ministři mají ovšem na věc velmi různé názory. "Někteří ministři si myslí, že Evropská komise je příliš velkorysá ve svém návrhu a nepovažují za nutné dělat jakékoli změny. Jiné země zase zastávají názor, že by měly mít možnost nasadit sníženou sazbu DPH u vícero zboží a služeb, než chce komise. Musím zdůraznit, že jsme teprve na začátku vyjednávání, doufám, že se Unie dobere k dobrému výsledku do konce letošního roku."

Jaký postoj v této otázce zastává naše země, to Radiožurnálu ve Strese řekl ministr Bohuslav Sobotka. "Česká republika zaujímá pozici někde mezi těmito extrémy; my se domníváme, že by bylo vhodné, aby u dvou nebo tří položek tento seznam byl definitivně rozšířen - týká se to například zdaňování služeb poskytovaných v restauracích a určitě bychom uvítali, kdyby ta současná výjimka, kterou dnes máme na DPH v souvislosti se stavebními pracemi v oblasti bydlení, byla trvale uznána v rámci EU."

Pavla Kvapilová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme