EU se nedokázala dohodnout na vzniku bankovní unie

Jednání o prvních krocích vedoucích ke vzniku takzvané bankovní unie dnes v Bruselu ztroskotalo. Ministři financí členských zemí Evropské unie se nedokázali dohodnout na přenosu dohledu nad činností bank na Evropskou centrální banku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie  

Evropská unie   | Foto: Tiskový servis Evropské komise

S návrhy zatím kromě dalších zemí nesouhlasí ani Česko, které se může jako země s vlastní měnou k bankovní unii dobrovolně přidat.

Česká vláda ale naznačuje, že se k tomu nechystá. Tvrdí navíc, že vznik bankovní unie může ohrozit zdraví českých bank se zahraničními vlastníky.

Podle vlády mimo jiné hrozí, že by vlastníci změnili české banky na své pobočky. Česká národní banka by pak nad nimi ztratila téměř všechnu kontrolu.

Unie by se měla na pravidlech přenosu dohledu dohodnout do konce letošního roku. Ministry financí tak před Vánoci zřejmě čeká ještě jedno kolo jednání v Bruselu, během kterého se pokusí vyřešit problémy.

Politici i ekonomové tvrdí, že bankovní unie je zásadní pro přežití eurozóny. Bankovní unie neřeší současnou krizi, mohla by však v budoucnu zabránit jejímu opakování, protože by měla zpřetrhat pouto mezi státem a jeho bankovním systém.

Ondřej Houska, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme