EU se neshodla na půjčce pro MMF

Evropská unie se nedohodla na návrhu poskytnout Mezinárodnímu měnovému fondu půjčku 200 miliard eur. Předseda euroskupiny Jean-Claude Juncker řekl, že peníze dodá jen eurozóna, a to 150 miliard eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident euroskupiny Jean-Claude Juncker

Prezident euroskupiny Jean-Claude Juncker | Zdroj: Reuters

Agentura AP tvrdí, že ochotu přispět projevila i Česká republika, Dánsko, Polsko a Švédsko. Podle ministra financí Miroslava Kalouska o tom ale vláda v Praze dosud nerozhodla.

„Vznesli jsme připomínku, že nám rozepsaná částka pro Českou republiku nepřipadá úplně fair, protože země eurozóny jsou v jiné situaci než země mimo eurozónu. Země eurozóny platí svojí vlastní měnou, kterou jim tiskne Evropská centrální banka, zatímco země mimo eurozónu se musí vzdát části svých devizových rezerv. Na základě této připomínky vypadly jednotlivé rozpočítané částky pro země mimo eurozónu,“ řekl Radiožurnálu Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek

Příspěvek České republiky měl být původně 3,5 miliardy eur, tedy asi 90 miliard korun. Poskytla by je Česká národní banka ze svých devizových rezerv. Vláda rozhodnutí o půjčce MMF odložila. Premiér Petr Nečas řekl, že ministři potřebují víc informací.

Premiér už dříve řekl, že je proti poskytnutí půjčky. Stejný názor mají i jeho kolegové z ODS a koaliční Věci veřejné. Proti je i prezident Václav Klaus. Naopak TOP 09 půjčku obhajuje.

Igor Maňour, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme