EU se pokusí sjednotit systémy DPH. Bude to ale zřejmě trvat roky

Po celém světě existuje 100 států, které vybírají daň z přidané hodnoty, tedy takzvané DPH. Mezi ně patří také 27 členských států Evropské unie. Každý stát přitom používá jiný systém výběru. To by měla změnit harmonizace daňových zákonů, které se ukazují jako jasné tendence Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Daň z přidané hodnoty je klíčovým zdrojem příjmů státních rozpočtů všech států v Evropské unii. Všech 27 členských států má rozdílné systémy výběru této daně. Liší se její výška, její druhy i definice plátců DPH. I proto vznikla v Evropské komisi takzvaná Zelená kniha o budoucnosti DPH. Ta má do budoucna zajistit jednodušší výběr této daně a její větší stabilitu pro všechny státy EU.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Zelené knize o DPH natáčela Barbora Kreuzerová.

„Zelená kniha sbírá náměty, sbírá problematiku. Na základě toho se bude věnovat tomu, jakým způsobem zjednodušit systém DPH v celé Evropě. To je krok naprosto správný, protože DPH je v různých zemích uplatňována různě a pro firmy to určitě není dobře,“ vysvětlil předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky Karel Havlíček.

Hlavním argumentem, proč sbližovat jednotlivé systémy DPH je to, že v současné době je velmi složité přeshraniční podnikání. A to i přesto, že se jedná o podnikání v rámci států Evropské unie. I přes složitá jednání, která nejspíš Evropskou komisi čekají, ale nejspíš ke změnám bude muset nakonec dojít. To si myslí také partner ve společnosti BDO Dana Trezziová.

„DPH se dnes dostala do situace, kdy je složitější podnikat v rámci Evropy, než třeba se třetími zeměmi. Z tohoto pohledu opravdu nějaké změny musí být. Myslím, že podnikatelé budou trvat na změnách a členské státy, respektive vlády, budou nuceny k těmto změnám přistoupit,“ řekla Trezziová.

Podněty ČR k Zelené knize

K Zelené knize o DPH se samozřejmě vyjadřuje i Česká republika. Podle Ministerstva financí existují body, které jsme schopni bez problémů akceptovat. Samozřejmě se ale bude ministerstvo při jednáních snažit prosadit i české zájmy.

„Určitě se pokusíme rozpoutat diskuzi o tom, zda DPH neodvádět až okamžikem zaplacení. Jestli to není dobrý způsob. Aktivně budeme vystupovat i u těch bodů, které budou hlavně směřovat k omezení daňových úniků,“ přiblížila ředitelka odboru Legislativy nepřímých daní na Ústředním finančním a daňovém ředitelství Blanka Mattauschová.

Pokud by se měnil systém DPH, pak by se změna dotkla úplně všech, tedy i podnikatelů. „Naprosto zásadní věcí je třeba to, že bude povinnost odvodu DPH toho, kdo vykopává nebo přijímá. To je podle mě naprosto zásadní věc napříč celou Evropskou unií,“ podotkl Karel Havlíček.

Jednoduchá pravidla všude

I Česká republika jako taková má samozřejmě vizi, jak by v budoucnu měla DPH vypadat. „Aby pravidla byla nastavena co nejjednodušeji. Aby byla zajištěna co největší harmonizace na úrovni Evropské unie. To znamená, aby legislativní pravidla, teď neříkám sazby, když někdo bude obchodovat v Německu nebo v Čechách, byla co nejpodobnější. Aby nemusel nikdo zjišťovat, zda mu to tam nefunguje jinak,“ poznamenala Mattauschová.

Jako jedna z možností, jak se do budoucna vyrovnat s rozdílnostmi v dani s přidané hodnoty, je její úplné zrušení. K tomu ale nejspíš nedojde. Její modernizace bude ale nakonec nejspíš nevyhnutelná.

„Myslím si, že to je jedna z nejdůležitějších daní a možná se bude používat jinak, možná bude fungovat jinak, ale jsem přesvědčena o tom, že minimálně ještě desítky let tady bude a bude hodně důležitá,“ odhaduje vedoucí katedry veřejných financí na Fakultě financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze Alena Vančurová.

Diskuse o Zelené knize o DPH se nejspíš protáhnou na dlouhá léta. Každý stát v ní bude logicky hájit své zájmy a nebude lehké najít v tomto problému společnou řeč. Pokoušet se o to ale státy nejspíš budou muset zas a znova. Pokud bereme v úvahu konkurenceschopnost Evropské unie, bude sjednocení systému DPH v budoucnu naprosto nezbytné.

Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme