EU se shodla na zvýšení záruky za bankovní vklady

Zvýšení záruky za vklady schválili ministři financí zemí Evropské unie. Nově by měla být hranice 50.000 eur, tedy asi jeden a čtvrt milionu korun. Některé státy ale mohou garantovat vklady až do výše 100.000 eur. České ministerstvo financí v reakci na současnou globální krizi navrhne zvýšení garance ze současných 25.000 eur na 50.000 eur. V Lucemburku to dnes řekl ministr Miroslav Kalousek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministři financí Francie a Belgie

ministři financí Francie a Belgie | Zdroj: ČTK

Ministři financí 27 členských států Evropské unie hledali na schůzce v Lucemburku cesty k zabránění dalším finančním krizím. Dohoda na konkrétních opatřeních ale nebyla snadná.

Jedním z návrhů, jak zajistit bezpečnost finančního systému, je posílit dozor nad bankami a pojišťovnami. Jde hlavně o nadnárodní finanční skupiny, které působí ve více státech. Mezi členskými zeměmi ale není úplná shoda v tom, kdo by měl mít v tomto dohledu poslední slovo.

Ministři se nedohodli na společné pozici k návrhu změny směrnice o solventnosti pojišťoven. Francouzské předsednictví prosazovalo převedení pravomocí dohledu na centrální banky v zemi, kde sídlí mateřské společnosti. Nejméně 12 členských zemí se ale bojí, že tím národní regulátoři ztratí dozor nad dceřinými společnostmi.

Podobný nesoulad se dá očekávat i u návrhu na posílení dohledu nad bankami, který pod vlivem finanční krize připravila Evropská komise.

O šancích Unie zaujmout společný postoj jsme mluvili v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu s Petrem Zahradníkem, specialistou na EU v České spořitelně.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme