'EU tvrdila, že tu takové produkty nejsou.' Na Slovensku odhalili závadné maso z Brazílie

Slovenské úřady odhalily ve větších obchodních řetězcích nevyhovující maso původem z Brazílie. Novinářům to v pondělí řekla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Země zahájila kontroly brazilského masa minulý týden poté, co brazilské úřady obvinily tamní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu hygieniky i politiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veterináři zjistili, že jde o neregistrovanou přepravu masa neznámého původu, navíc v nevyhovujících podmínkách.

Veterináři zjistili, že jde o neregistrovanou přepravu masa neznámého původu, navíc v nevyhovujících podmínkách. | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

„Ukázalo se, že naše předvídavost a snaha o ochranu spotřebitele byla oprávněná. Kontroly prokázaly, že na Slovensku se nacházejí dva výrobky brazilského původu zapojené do skandálu, navzdory tomu, že Evropská unie tvrdila, že takovéto produkty v unii nejsou," uvedla Matečná.

Podle ministryně dalších deset výrobků nevyhovělo senzorickému hodnocení hlavně z důvodu změny barvy či obsahu žluče. Šlo zejména o kuřecí játra. Pět vzorků drůbežího masa bylo zase špatně označeno. Testy na přítomnost konzervačních látek či salmonely slovenští veterináři ještě nedokončili, prodej nevyhovujícího brazilského masa byl na Slovensku zakázán.

Karcinogeny, chemikálie, lepenka. V Brazílii maskovali zkažené maso, může být i v Evropě

Číst článek

„S ohledem na počet obyvatel jsme v EU zemí, která dováží z Brazílie mnoho masa. U hovězího masa je to 240 tun, alarmující množství je u drůbežího masa, a to kolem 9000 tun," doplnil na tiskové konferenci šéf slovenské veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš.

Brazílie kvůli aféře pozastavila export z 21 závodů na zpracování masa. Matečná řekla, že čtyři ze zmiňovaných závodů měly oprávnění vyvážet do EU hovězí a drůbeží maso a že až 80 procent dováženého masa do EU je importováno přes Nizozemsko.

Evropská komise minulý týden zablokovala dovoz masa ze všech brazilských závodů vyšetřovaných kvůli korupci. Maso je třetím největším exportním artiklem Brazílie po sóji a železné rudě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme