EU uklidňuje trhy slibem posílení Mezinárodního měnového fondu

Evropská unie chce uklidnit trhy slibem posílení Mezinárodního měnového fondu. Podílet by se na tom měla i Česká republika, a to půjčkou v přepočtu skoro 90 miliard korun. Definitivně se má rozhodnout během příštích deseti dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Herman van Rompuy

Předseda Evropské rady Herman van Rompuy | Zdroj: Reuters

Eurozóna a další členské země Unie se budou snažit zajistit dodatečné zdroje pro Mezinárodní měnový fond až ve výši 200 miliard eur, prohlásil předseda Evropské rady Herman van Rompuy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by mělo vypadat posílení MMF a co by to znamenalo pro Českou republiku, vysvětluje bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák

Peníze by šly na pomoc zemím eurozóny, které buď už mají, nebo by v budoucnu měly problémy se splácením svých dluhů.

K tomu se má rychle zvýšit akční schopnost stávajícího dočasného záchranného fondu eurozóny. Stálý stabilizační mechanismus zvaný ESM se má uvést do života rychleji než v polovině roku 2013. Alespoň tím chce Unie po dlouhých nočních jednáních uklidnit finanční trhy.

Na částce pro posílení měnového fondu se dobrovolně mohou podílet i země mimo eurozónu. Dohromady by měly dát 50 miliard.

Česko se zdráhá půjčit desetinu rezerv

Česko je k tomu podle premiéra Petra Nečase zdrženlivé, protože jeho podíl by byl v přepočtu asi 90 miliard korun, tedy víc než 10 procent devizových rezerv České národní banky.

Premiér ale zároveň připustil, že v případě souhlasu ostatních zemí si Česko nebude moci dovolit jako jediné půjčku odmítnout. Praha se naopak aspoň prozatím nechce podílet na schvalování tvrdších pravidel pro hospodaření zemí eurozóny.

Devizové rezervy slouží jako pojistka pro nepříznivé situace. Používají s k intervencím ve prospěch domácí měny, nákupy korun se vyrovnávají například kurzové výkyvy, které mají vliv na ceny v daném státě.

Centrální banky si většinou drží rezervy v několika měnách, v případě ČNB je velká část v eurech a menší v dolarech. K poslednímu listopadu dosahovaly české rezervy celkem 30,812 miliardy eur, v přepočtu asi 780 miliard korun.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme