EU usiluje o volný obchod s arabskými státy Středomoří

Demokratický vývoj v zemích jižního Středomoří chce Evropská unie podpořit nejen finanční pomocí a radami. Bude usilovat i o liberalizaci obchodu s těmito státy. Otázku vzniku zóny volného obchodu mezi severní Afrikou a Unií budou na schůzce v Bruselu řešit ministři evropské sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

karavana na velbloudech projíždí rudé skály

karavana na velbloudech projíždí rudé skály | Foto: Jiří Hošek

V obchodních vztazích Unie se severoafrickými a blízkovýchodními zeměmi se nebude tak úplně stavět „na zelené louce“. Od vzniku programu Evropské sousedské politiky před sedmi lety podepsala Unie přidružovací smlouvy se všemi středomořskými zeměmi kromě Libye.

Smlouvy znamenají úplnou liberalizaci obchodování s průmyslovými výrobky, pouze u zemědělské produkce stále přetrvává omezovací systém kvót. Události takzvaného „arabského jara“ jednání o volném obchodu se zeměmi na jižních březích Středozemního moře urychlí.

Po pondělním projednání podmínek liberalizace by mohla v listopadu Rada členských zemí schválit mandát pro Evropskou komisi k dojednání obchodních dohod s Egyptem, Jordánskem, Marokem a Tuniskem.

Pavel Novák, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme