EU uvažuje o pomoci Řecku před hrozbou státního bankrotu

Evropská Unie se snaží najít možnosti jak poskytnout půjčku Řecku, které je stále na pokraji státního bankrotu. Zprávu přineslo dnešní vydání týdeníku European Voice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akropolis - Atény

Akropolis - Atény | Foto: Athens 2004 Marketing Department

Unijní představitelé o půjčce Řecku uvažují proto, že se obávají možných dopadů řeckých potíží na jiné banky v ostatních zemích eurozóny a zároveň chtějí zabránit tomu, aby Řecko jako člen eurozóny žádalo o pomoc Mezinárodní měnový fond.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník Petr Robejšek hovořil na Rádiu Česko o postoji EU ke stavu řecké ekonomiky

Evropská komise v těchto dnech připravuje návrhy na řešení řecké krize, které poté předloží ministrům financí Evropské Unie na jejich jednání 15. a 16. února.

Vliv na okolí i euro

Evropa se obává vlivu řecké krize na unijní ekonomiku, kvůli Řecku se již propadla hodnota eura vůči britské libře a dolaru. Expert na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek to považuje za negativní signál. "Probouzí to chtivost spekulentů proti euru, ale má to i politicko-statusovou dimenzi, euro je i symbolem evropské síly."

Unie se také možnou nabídkou půjčky chce snažit předejít tomu, aby si Řecko muselo půjčovat od Mezinárodního měnového fondu. Jean-Claude Juncker, prezident Eurogroup, dokonce označil pomoc Mezinárodního měnového fondu za nevítanou.

Půjčka od Mezinárodního měnového fondu je pro unijní představitele ta horší varianta. "Evropská centrální banka by se stala garantem za možný a v mých očích dosti pravděpodobný řecký státní bankrot," řekl Robejšek.

Podle týdeníku European Voice se finanční krize může jako nákaza rozšířit konkrétně do Španělska, Portugalska Irska či Itálie. "Všechny tyto státy mají zabudovaný státní schodek by výši zhruba 5 procent. A využívají doposud silného renomé eura. Realizovaly - a Řecko extrémně - mnohem vyšší životní úroveň, než na jakou byl schopny si vydělat," řekl Robejšek.

"Mechanismus je jednoduchý. Řecko prodává pláře a antické panátky,. Jeho produkty jsou spíše nekonkurence schopné, a přesto řecká společnost realizovala životní úroveň srovnatelnou s německou. To se dlouhodobě nerýmuje a dopady zažíváme právě teď," připomněl Robejšek.

Milan Kopp, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme