EU vyšetřuje ruský plynárenský gigant Gazprom, zkoumá i jeho postup v Česku

Aktivity ruského energetického gigantu Gazprom ve střední a východní Evropě prozkoumá Evropská komise. Podle Bruselu tam mohl zneužít své dominantní postavení na trhu s plynem. Země jako jsou Slovensko nebo Bulharsko jsou na dodávkách ruského zemního plynu životně závislé. Šetření proti Gazpromu se údajně týká i jeho postupu v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústředí ruského plynárenského giganta Gazprom

Ústředí ruského plynárenského giganta Gazprom | Zdroj: Reuters

Evropská komise nesdělila z čeho konkrétně Gazprom podezírá. Podle diplomatů ale firma údajně porušuje evropská pravidla na trhu s plynem.

Podle nich nesmí stejná společnost dodávat do určité země plyn a zároveň ovládat místní distribuční síť. Gazprom proti tomuto opatření dlouhodobě protestuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská komise začala vyšetřovat ruský plynárenský gigant Gazprom. Podrobnosti ujišťoval bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Komise ho prý zároveň podezírá z udržování uměle vysokých cen za dodávky plynu státům střední a východní Evropy včetně Česka.

Evropská unie od Gazpromu odebírá skoro třetinu své spotřeby zemního plynu. S jednotlivými zeměmi má Gazprom kontrakty nasmlouvány dlouhodobě a většinou za fixní ceny.

Přitom v době současných ekonomických problémů, kdy klesla poptávka po zemním plynu, přistoupil na změnu smluvních podmínek s některými západoevropskými zeměmi a umožnil jim platit za plyn nižší ceny. V případě zemí střední a východní Evropy to ale neučinil.

Pokud by EK odhalila na aktivitách Gazpromu něco nekalého, může zvolit vysokou pokutu. Ta může dosáhnout až jednoho procenta ročního obratu dané firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes byl odborník na energetiku a analytik J&T Banky Michal Šnobr

„Pozice Gazpromu je speciálně v regionu střední a východní Evropy už dlouhá léta stejná. Fakticky se dlouhá léta vůbec nic nezměnilo a tak mě trošku aktuálně překvapuje krok Evropské komise, respektive překvapuje nepřekvapuje. Vyšetřování mohlo začít už před několika lety, ale začíná teď, přesto si myslím, ačkoliv nejsem příznivcem vysokých cen plynu, že to vyšetřování nikam nepovede,“ říká odborník na energetiku a analytik J&T Banky Michal Šnobr.

Podle něj by se EK měla přestat zabývat regulacemi a měla by se soustředit na řešení té situace.

"Víme, jak dopadl plynovod Nabucco, jak dlouho se tím Evropská komise zabývala a nakonec fakticky z tohoto projektu není vůbec nic a právě ta cesta diverzifikace dodávek plynu do východní Evropy je řešením. Já se obávám, že další a další regulace tyhle věci nevyřeší,“ říká Šnobr.

V reakci na zprávy o vyšetřování klesla cena akcií Gazpromu o 0,9 procenta.

Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme