EU vyšetřuje tajnou dohodu ČEZ, J&T a EnBW o české energetice

Evropská komise vyšetřuje tajnou dohodu společností ČEZ, J&T a EnBW o české energetice. Kopii dokumentu podepsaného představiteli tří firem získal britský list Financial Times. ČEZ, J&T Finance Group a německá EnBW měly uzavřít tajnou dohodu o rozdělení trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Materiály ze dne 24. června nastiňují, jak by si trojice mohla po tendru britské International Power na prodej opatovické elektrárny vyměnit podíly, které drží v české energetice. V důsledku tohoto postupu by pak EnBW získala většinu v Pražské energetice. ČEZ a J&T by pak získaly téměř sto procent Pražské teplárenské.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen dozorčí rady společnosti ČEZ Eduard Janota a ekonomický komentátor serveru Motejlek.com Miroslav Motejlek v odpoledních Ozvěnách dne.

Evropská komise provedla v kancelářích firem loni v listopadu razie. Nyní vyšetřuje stav hospodářské soutěže na českém energetickém trhu.

„Já jsem pouze slyšel, že existují nějaké nové indicie. Beru to tak, že je to zatím v rovině úvah a dohadů. V této rovině ale informace nemám,“ řekl člen dozorčí rady společnosti ČEZ Eduard Janota. Proces se navíc podle něj táhne už téměř rok a nikam se výrazně neposunul. „Raděj bych počkal na to, až budu mít v ruce konkrétní hmatatelné důkazy,“ podotknul bývalý ministr financí.

‚Mediální bublina‘

O tom, jak dalece ve vyšetřování pokročila Evropská komise, informace nemá. „Mám informaci o tom, že někdo, někde má jakýsi podklad, který by to měl nějakým způsobem dál posunout. Ale já osobně takový podklad nemám,“ řekl Janota.

Podle ekonomického komentátora serveru Motejlek.com Miroslava Motejlka zmíněné tři společnosti určitě poškodit konkurenci nechtěly. „Navíc mě poměrně překvapuje, že Financial Times přistoupil ke zveřejnění zhruba deset měsíců staré informace. Vzniká tu bublina, která nemá opodstatnění,“ řekl Motejlek.

Pokud by nicméně Komise dospěla k závěru, že společnosti uzavřely nekalou dohodu, mohly by firmy dostat pokutu. „Komise by navíc mohla nařídit, aby některé transakce byly přerušeny nebo zablokovány,“ podotkl Motejlek. Pokuta by se pak mohla pohybovat v řádech dvou miliard korun.

Adéla Havránková, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme