EU začne rozhodovat o pokutě pro Microsoft

Evropská komise dnes začne rozhodovat o pokutě firmě Microsoft. Softwarovému gigantu hrozí pokuta až dva miliony dolarů denně kvůli údajnému porušování pravidel hospodářské soutěže. Včera Brusel pohrozil Microsoftu ve zcela jiném případu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Microsoft Windows 2000

Microsoft Windows 2000 | Foto: Jan Rosenauer

Microsoft podle komise neplní nařízení staré dva roky. Jde o to, že firma musí v Evropě prodávat verzi operačního systému Windows XP bez audiovizuálního přehrávače a poskytnout výrobcům serverů přístup k technickým charakteristikám svého systému.

Microsoft ale opatření podle komise částečně ignoruje a nyní se bude rozhodovat, jestli za to dostane pokutu, která může dosáhnout až dva miliony eur denně.

Včera přitom Evropská komise oznámila, že vůči Microsoftu možná spustí zcela nové řízení pro porušování pravidel volné soutěže. Tentokrát jí vadí nový operační systém Vista a jeho internetový vyhledávač, který by mohl poškodit konkurenty jako je například Google.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme