EU zaostává v konkurenceschopnosti hospodářství. Může za to i krize

Konkurenceschopnost zůstává mantrou Evropy. Letošní nekonečná série setkání, jejichž cílem je najít recept na to, jak zvýšit šance evropských firem na mezinárodním poli, proto pokračuje i tento týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Evropská komise

Na skončeném dvoudenním summitu v Evropském parlamentu se v této souvislosti mluvilo zejména o podpoře vědy.

Evropa konkurenceschopnosti v tomto roce věnuje značnou pozornost. Podle mnohých to lze brát jako signál toho, že ztrácíme kontakt s čelem pomyslného globálního peletonu, což potvrzuje i náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konkurenceschopnosti hospodářství EU s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Martinem Tlapou.

"Světová ekonomická krize postihla Evropu asi nejhůře. Letošní propad její ekonomiky bude podle odhadu OECD činit asi čtyři procenta. Navíc velké náklady stála stabilizace finančních trhů. To vše jsou faktory, které zpomalily investice do inovací," řekl Tlapa Rádiu Česko a dodal:

"Evropa stále v investicích zaostává oproti Japonsku a Spojeným státům. A to i navzdory přijetí takzvané lisabonské strategie."

Krize jako příležitost

V důsledku krize zkrachovalo mnoho méně výkonných firem a celých sektorů - v Česku šlo například o skláře. Podle některých ekonomů je to pro výkonnost celé ekonomiky a její konkurenceschopnost dobře, jelikož krize zapůsobila jako jakýsi katalyzátor firem. Podobně se o krizi mluví i na poli EU. To potvrzuje i Tlapa.

"V EU se nahlas mluví o krizi jako příležitosti. Někteří mluví dokonce o takzvané kreativní destrukci, která říká, že má-li něco nového vzniknout, musí zaniknout to staré. Rovněž převládá názor, že Evropa musí být do budoucna schopna rychleji měnit strukturu své ekonomiky a zaměřit se na odvětví s přidanou hodnotou a konkurenční výhodu," upřesnil náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Co se týká hospodářské konkurenceschopnosti, Unie podle Tlapy nejvíce zaostává například ve struktuře podpory inovací.

"Nelze slepě dávat tři procenta HDP do inovací. Jde o to, aby zmíněné inovace byly implementovány samotnými firmami, které prodávají na zahraničních trzích. Dále by se měl dobudovat vnitřní trh a v neposlední řadě liberalizovat energetická politika Unie. Tyto tři faktory jsou pro lepší konkurenceschopnost hospodářství EU aktuálně určující," myslí si Tlapa.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme