EU zastavila kvůli hackerům trh s emisními povolenkami

Minimálně na týden zmrazila Evropská unie trh s emisními povolenkami. Rozhodla se k tomu poté, co se hackerům podařilo z českého registru ukrást 475 tisíc povolenek. Toto číslo ovšem pravděpodobně není konečné. Místní databázi spravuje společnost Blackstone Global Ventures a jejich hodnota dosahuje 170 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klávesnice

klávesnice | Foto: br3akthru FreeDigitalPhotos.net

Není to první incident trhu s emisemi. Ten se v posledních dvou letech stal rejdištěm podvodů, jako jsou prodeje použitých povolenek, machinace s DPH či phishing. V loňském roce to bylo například v Rumunsku. Po novém nabourání své registry vedle České republiky uzavřelo Řecko, Estonsko a Polsko. O den dříve stejné opatření přijalo Rakousko a to kvůli útoku z 10. ledna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální ředitel českého registru emisních povolenek Jindřich Štastný

"S povolenkami se v současné době nedá obchodovat. Od osmé hodiny ranní včerejšího dne v České republice, a od sedmé hodiny večerní včerejšího dne v rámci celé Evropy," popsal detailně Jindřich Štastný.

Opravil také předchozí informace o tomto incidentu, hovořící o tom, že se ztratila stopa po ukradených povolenkách. Ukradené povolenky jsou dohledatelné. Stopa, která se v současné době zkoumá, vede do Polska, Estonska, Lichtenštejnska, Německa a dalších zemí.

Štastný také prohlásil, že toto napadení nebylo první v České republice, již v minulém roce byl prý zaznamenán obdobný, avšak méně sofistikovaný útok.

Podle energetického konzultanta firmy ENA Jiřího Gavora by tato kauza pro systém neměla znamenat zásadní ztrátu důvěryhodnosti. „Podobné problémy mají čas od času veškeré finanční trhy. Je to spíš práce pro bezpečnostní experty než pro energetiky,“ řekl Gavor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Energetický konzultant firmy ENA Jiří Gavor

Unie systém obchodu s povolenkami považuje za svou hlavní zbraň v boji proti klimatickým změnám. Jedna povolenka představuje virtuální hodnotu, umožňující vypustit do ovzduší tunu oxidu uhličitého. Velké továrny a společnosti s nimi pak můžou navzájem obchodovat.

„Je to nový umělý finanční trh, emisní povolenky jsou umělou komoditou, vzniklou na základě politické dohody. Tento trh ale reálně ovlivňuje ceny energií,“ vysvětlil Jiří Gavor.

Igor Maňour, Martina Mašková, Adéla Havránková, Ludvík Bortl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme