EU zatím nenašla shodu na pravidlech pro kapitálové posílení bank

Evropská sedmadvacítka se zatím nedokázala shodnout na přísnějších mantinelech pro banky. Mimořádně svolané jednání ministrů financí unie skončilo v noci bez výsledku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince Euro

Mince Euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Ani po 15 hodinách jednání se nepodařilo najít kompromis ohledně kapitálové přiměřenosti vyžadované u peněžních ústavů. Pravidla se mají týkat více než osmi tisíc evropských bank a dalších institucí. Mají zvýšit jejich odolnost před případnou další finanční krizí.

Hlavní rozepře panují v tom, jakou volnost mají mít členské země při stanovení přísnějších požadavků na kapitálovou přiměřenost, než jaké zavede unijní směrnice.

Francie by ráda měla pravidla společná pro všechny země sedmadvacítky. Švédsko a Velká Británie ale chtějí mít možnost zavést tvrdší pravidla a vyžadovat od bank, aby jejich základní kapitál a rezervy tvořily 10 nebo i 12 procent veškerých jejich aktiv.

Nová pravidla by měla začít platit už příští rok. Ministři financí proto budou cestu ke kompromisu hledat znovu 15. května.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme