EU zpřísňuje dohled nad finančními trhy

Světová finanční krize se už nesmí opakovat - to ž několik měsíců prohlašuje Evropská unie. Sedmadvacítka dnes podle svých slov udělala velký krok na této cestě; ministři financí se na schůzce v Bruselu dohodli na zpřísnění dohledu nad světovými finančními trhy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

V Evropě tak mimo jiné vznikne úřad, který bude dohlížet na přeshraničně působící banky.

Takové jsou všechny české banky, protože je vlastní zahraniční bankovní domy. Současná krize položila na stůl otázku, co dělat, když se taková banka dostane do problémů?

Rozhodovat by o ní totiž mohly jak Česká národní banka, tak i třeba rakouský dohledový orgán. Takový spor by nově rozhodoval celoevropský úřad. Ten ale nebude mít pravomoc dávat příkazy konkrétní bance, třeba aby navýšila svůj kapitál.

Podle kritiků je tak nová evropská regulace nedostatečná a problémy finančního sektoru nevyřeší. Podle Čechů se ale náš vlastní dohled v době krize osvědčil.

Podle náměstkyně českého ministra financí Kláry Hájkové může být Česko s výsledkem naprosto spokojeno. Nový evropský dohled by totiž neměl rozhodovat o otázkách, které můžou mít finanční dopad na rozpočty členských států.

Parlament je kritický

Nová podoba regulace finančních trhů v Evropě je nedostatečná. Ve společném prohlášení to tvrdí tři hlavní frakce v Evropském parlamentu, tedy lidovci, socialisté a liberálové.

Souhlas Europarlamentu s návrhem je přitom nutný. Podle dohody by mohl do regulace takových bank mluvit i nový evropský úřad. Ten by měl rozhodovat v případě sporů třeba mezi Českou národní bankou a rakouským dohledovým orgánem.

Evropský dohled ale nemá pravomoc nařídit třeba České spořitelně, aby navýšila svůj kapitál. Podle europoslanců je takový návrh příliš mírný a vzniku nové finanční krize nezabrání. Češi, Slováci nebo Britové namítají, že domácí dohled se v krizi osvědčil.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme