EU zvýší kvůli vysokým cenám tlak na producenty ropy

Evropskou unii trápí vysoké ceny ropy. O tom, jak na mimořádnou situaci reagovat, se dnes radili na neformální schůzce v britském Manchesteru ministři financí pětadvacítky. Dospěli k tomu, že kromě jiného je potřeba intenzivní dialog se zeměmi vyvážejícími ropu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání benzinu do auta

Čerpání benzinu do auta | Foto: www.nethirlap.hu

Ropné společnosti mají v poslední době rekordní zisky, ale domácnosti a business velké starosti. Odpověď na to, jak postupovat, se ministrům hledá těžko.

Všichni, včetně Brita Gordona Browna, říkají unisono: je to velký problém. "Nepříznivý vývoj cen ropy spolu s nerovnováhami ve světě představují značné riziko nejenom pro evropskou ekonomiku ale vůbec pro globální růst," uvedl Brown.

A jak na vysoké ceny benzinu a nafty reagovat? V zásadě všichni se shodují na tom, že snižovat spotřební daně není dobrý recept, popisuje debatu ECOFINU český ministr Bohuslav Sobotka.

"Jediná země, která zpochybnila odmítnutí jednorázových rozpočtových a daňových opatření bylo Polsko. Čili takový ten chaotický přístup, který prezentuje třeba i naše opozice v rámci návrhu Vlastimila Tlustého a ODS, je v Evropské unii v naprosté menšině," řekl Sobotka.

Některé státy jsou ale ochotné k jiným krokům. Jednotlivé země uvažují o různých způsobech, jak uklidnit obyvatele a kompenzovat vysoké ceny určitým skupinám či některým profesím. Takový balíček dnes představila v Manchesteru například Belgie.

České ministerstvo práce a sociálních věcí už připravilo návrh kompenzací pro lidi se zdravotním handicapem v souvislosti s avizovaným růstem cen jízdného. "Jinak platí, že pokud ta hladina se bude udržovat na takové úrovni, že výrazně zvýší inflaci v příštím roce, tak potom budeme reagovat v rámci standardních mechanismů. Od inflace se odvíjí životní minimum, rozhodování vlády o valorizaci penzí a podobně," doplnil Sobotka.

Pozornost se také teď obrací k ropným koncernům, které ze stávající situace mimořádně profitují. Francouzský ministr financí Thierry Breton na ně vyrukoval před několika dny s hrozbou. Řekl, že pokud nepůjdou dolů s cenami benzinu, zavede jim speciální daň. Jeho taktika měla úspěch. Některé nadnárodní společnosti už zareagovaly. Například Total oznámil, že sníží cenu bezolovnatého benzinu o tři eurocenty, tedy téměř o 90 haléřů na litr.

Ministři financí se shodli na tom, že to, co se děje, je globální záležitost a je také potřeba globálně ji řešit. Kromě jiného vyzvali ropné firmy, aby zvýšily investice do průzkumu nalezišť ropy, do kapacity rafinerií a do alternativních zdrojů energie.

"Ministři souhlasí s tím, že potřebujeme důraznější a efektivnější dialog se zeměmi, které těží ropu. Takže chceme víc mluvit s Ruskem, Norskem a také s OPEC. Apelujeme na státy produkující ropu, na ropné společnosti a na spotřebitele, aby si uvědomili společný zájem na zajištění dostatečných dodávek." citoval ze závěru schůzky britský ministr financí Gordon Brown.

Pavla Kvapilová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme