Euro a dolar na stejné úrovni

Po více než dvou letech se prodává jedno euro za jeden dolar. Vyrovnalo tak dřívější ztráty. Vrcholí pokles americké měny - letos už ztratila k euru 12 procent své hodnoty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna a euro

koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Vyvrcholil tak dlouhodobý pokles dolaru, při kterém americká měna ztratila 12 procent hodnoty. Ivo Nejdla z Raiffeisen bank jsme se zeptali, co pokles způsobilo. "Oslabení americké měny je způsobeno nedůvěrou oživení cen akcií na světových trzích. Ceny akcií jsou sráženy účetními skandály amerických firem. Současně se investoři obývají narůstající nerovnováhou americké ekonomiky, která byla do dnešních dnů financována přílivem zahraničního kapitálu."

Představitelé Evropské unie jsou spokojeni. Euro se zhodnotilo za poslední měsíc o sedm procent a překročilo magickou hranici - je silnější než americký dolar. Analytici tvrdí, že posilování eura souvisí s atmosférou na amerických akciových trzích. Oslabování dolaru se podle nich zrychlilo poté, co se zjistilo, že v amerických společnostech WorldCom a Xerox se falšovaly účty. Účetní podvody jsou však jen jedním z faktorů oslabování dolaru. Hlavním problémem jsou podle ekonomů pochyby o dlouhodobém oživení americké ekonomiky.

Ivo Nejdl tvrdí, že z oslabení amerického dolaru budeme mít užitek také my v Česku. "Můžeme se tedy dočkat, že dále slevní ceny benzínů a vůbec pohonných hmot, za které domácí importéři platí právě v dolarech Ovšem takového zlevnění se dočkáme spíše až na podzim letošního roku, protože stále probíhá letní sezóna a prodejci pohonných hmot nejsou motivováni k tomu, aby pohonné hmoty zlevňovali."

Markéta Kaclová, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme