Euro a úrokové sazby stále rostou. Ohrožují předlužené země

Společná evropská měna se pohybuje vůči dolaru v blízkosti patnáctiměsíčního maxima. Včera euro prorazilo hranici 1.45 dolaru za euro. Následně oslabilo těsně pod ní, kde se také udrželo v noci na dnešek. Trhy totiž sázejí na to, že nedávné zvýšení sazeb v eurozóně nebylo letos poslední. Jak přitom varují někteří experti, silné euro může ohrozit nejen předlužené země na periferii eurozóny, ale i růst některých zemí v blízkosti jejího jádra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Část trhu čeká, že Evropská centrální banka letos ještě dvakrát zvýší úrokové sazby. „Očekává se, že by se mohla centrální úroková sazba zvednout až nad dvě procenta. Podle slov Jeana-Clauda Tricheta záleží vše na mandátu Evropské centrální banky, protože v případě dalšího růstu inflačních rizik ve střednědobém horizontu bude ECB jednat právě v souladu s tímto mandátem a začne zvyšovat úrokové sazby,“ tvrdí ředitel společnosti FX2Business Jaroslav Tupý.

Velmi důležitý bude podle něj vývoj cenových indexů. Pro jádro eurozóny v čele s Německem by mělo být zvýšení úrokových sazeb snesitelné, periferní státy však mohou mít nemalé problémy a ECB to bude stavět před značné dilema.

Přehrát

00:00 / 00:00

O růstu eura hovořil ve Světě o osmé ředitel společnosti FX2Business Jaroslav Tupý

Euru pomohla i Čína zakoupením dluhopisů Španělska. Čínská vládna podle Tupého avizovala svůj záměr už v lednu tohoto roku a odhaduje se, že koncem června bude držet celkem 630 miliard obligací eurozóny a 28 procent obligací, které jsou drženy mimo eurozónu.

„Někteří analytici se ale obávají, že tyto papíry mohou být nástrojem tlaku, který Čína použije v příhodnou chvíli,“ varuje Tupý. „Odhaduje se také, že Peking podporuje euro právě proto, že se obává bipolárního světa, který ho postaví samotnou tváří v tvář Spojeným státům a dolaru.“

Situace v Evropě je pro Čínu důležitá, protože představuje její největší exportní trh, a další problémy v eurozóně by znamenaly snížení jejích investic v regionu.

Takzvané opce, které naznačují jak se podle trhu bude kurz napříště vyvíjet, signalizují, že většina investorů sází na oslabení eura. Tupý však výrazné oslabení neočekává.

„Euro je v růstové fázi od začátku ledna tohoto roku. Důvodem jsou příznivá ekonomická data, která přicházejí z Německa. V posledním měsíci nové objednávky rostly o 2,4 procenta a zdvojnásobila se průmyslová produkce. Druhým a důležitějším faktorem je pokračující rozšiřování úrokového diferenciálu eurosazeb a trh počítá s tím, že by se sazby mohly zvyšovat,“ dodává.

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme