Euro by mělo být v Česku přijato takzvaným velkým třeskem

Česká republika by měla přijmout euro k jednomu datu, tedy takzvaným velkým třeskem. To je doporučení koordinační skupiny pro zavedení eura, která zároveň vládě připomíná, že "kuchařka" přechodu na euro musí být schválená do konce října, jinak v roce 2010 jednotnou evropskou měnu přijmout nestihneme.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince měny euro

Mince měny euro | Foto: Jan Rosenauer

Velký třesk, tedy způsob přechodu na euro, kdy se ze dne na den začne platit jinou měnou, by byl levnější a také transparentnější, než kdybychom přecházeli postupně a nějaký čas se platilo jak eurem, tak korunami dohromady.

Vláda dostane na stůl toto doporučení zítra, ovšem termín přijetí v roce 2010 v současnosti ohrožuje rostoucí schodek veřejných financí a neochota politiků domluvit se na nové vládě. Právě ministři totiž musejí strategii přijetí eura schválit.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka by se ale s přijetím společné měny spěchat nemělo. "Česká republika přijde o dlouhodobě posilující měnu. Silné koruně totiž vděčíme za velmi nízkou inflaci a za růst kupní síly obyvatel. Přijetím eura bychom se těchto výhod zbavili," myslí si Dufek.

Naopak expert České spořitelny na Evropskou unii Petr Zahradník připomíná, že euro výrazně usnadní život turistům a obchodování s cizinou. "V současné době ti, kteří se zahraničím obchodují velmi intenzívně, musí de facto vést dvojí agendu, účetní, daňovou a další," říká Zahradník.

Naďa Bělovská, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme