Euro díky dohodě o Irsku zpevnilo na devizovém trhu v Asii

Irsko včera vpodvečer oficiálně požádalo mezinárodní společenství o stabilizační půjčku. Zástupci Evropské unie její poskytnutí záhy v principu odsouhlasili. Asijské trhy na to dnes po ránu reagovaly růstem. A to přesto, že se o podrobnostech půjčky bude teprve jednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Už nyní je ale jasné, že Irsko, které kvůli kolapsu nemovitostního trhu muselo zestátnit tři ze šesti bank, bude potřebovat méně než 120 miliard eur, o kterých se o víkendu spekulovalo.

Asijské akcie díky Irsku dnes po ránu rostly. Ropa a další komodity zdražovaly. Euro vůči dolaru posílilo o půl centu. Ředitel investiční banky Unicredit CAIB Martin Iltis si ale myslí, že tento efekt bude relativně krátkodobý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel investiční banky Unicredit CAIB Martin Iltis ve Světě o osmé Rádia Česko

„Kdybych měl být sarkastický, tak bych řekl, že potrvá tak dlouho, než se do podobných problémů dostane nějaká další země eurozóny, například Portugalsko,“ řekl na Rádiu Česko. Podle něj z tohoto vývoje zatím profitovali především ti finanční investoři, kteří už relativně dlouho spekulovali na to, že Irsko o záchranný balík požádá a pomoc dostane.

Portugalský ministr financí dos Santos včera označil záchranu Irska za krok, který stabilizuje celou eurozónu. O své zemi ale nic neřekl. Martin Iltis soudí, že pro to měl dobré důvody.

„Když se podíváte na Irsko, tak ono poměrně dlouho si odmítalo připustit, že je v tak velkých problémech, že tu pomoc potřebuje. Dokonce si půjčovalo i za velmi vysoké úroky, i když řekněme ty peníze okamžitě nepotřebovalo, a nakonec se k žádosti o pomoc uchýlilo.“

„Takže možná je to taková inspirace pro Portugalsko. Jinými slovy, připustit si ten problém raději dříve než později.“

‚Nejlepším mechanismem je rozpočtová kázeň‘

Řecký ministr financí Papaconstantinu tvrdí, že záchrana Irska trhy dlouhodobě neuklidní. Podle něj bude Evropa pod tlakem, dokud se nedohodne na stálém protikrizovém mechanismu. S tím Iltis bezvýhradně souhlasí.

„Ten nejlepší, permanentní mechanismus ovšem by byl řekněme rozpočtová kázeň ať na úrovni států, tak i jednotlivců. Já si nemyslím, že je možné vymyslet nějaký mechanismus, který by dlouhodobě umožňoval zemím, které hospodaří nezodpovědně, jejich problémy řešit.“

Další zemí eurozóny, o níž se spekuluje, že by se mohla ocitnout v problémech, je Španělsko. To má, jak dále upozornil Martin Iltis na Rádiu Česko, podobný problém jako Irsko v oblasti nemovitostí.

„Samozřejmě, pokud by došlo na Španělsko, tak má možná problémy celá eurozóna. Španělsko je mnohem, mnohem větší než Řecko, Irsko a Portugalsko dohromady,“ uvedl.

Roman Chlupatý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme