Euro stojí poprvé od roku 2002 méně než dolar. K poklesu přispívají obavy z recese, míní analytici

Jednotná evropská měna euro se poprvé od konce roku 2002 propadla pod paritu s americkým dolarem a krátce před 15.00 středoevropského letního času se prodávala zhruba v kurzu 0,9998 dolaru. Podle analytiků k tomu přispívají obavy z recese v eurozóně a také předpoklad, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat ve svižném zvyšování úrokových sazeb.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, eura, peníze

Jednotná evropská měna euro se poprvé od konce roku 2002 propadla pod paritu s americkým dolarem a krátce před 15.00 středoevropského letního času se prodávala zhruba v kurzu 0,9998 dolaru (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Náladu na trhu ovlivnila středeční statistika ze Spojených států, která ukázala, že míra inflace v americké federaci v červnu překvapivě vystoupila na 9,1 procenta. V eurozóně podle předběžných údajů činila 8,6 procenta, Evropská centrální banka ale základní úrok přesto drží na rekordním minimu nula procent. Tento měsíc se chystá základní sazbu zvýšit o čtvrt procentního bodu.

Euro má stejnou hodnotu jako dolar, kleslo na nejnižší cenu za dvacet let

Číst článek

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová v červnu avizovala, že tento měsíc počítá se zvýšením základních sazeb o čtvrt procentního bodu. Do konce roku má v úmyslu tempo zvyšování sazeb urychlit.

Ve Spojených státech amerických je základní úrok nyní v pásmu 1,50 až 1,75 procenta a šéf tamní centrální banky Jerome Powell předpokládá, že sazby se budou dál zvyšovat.

„Ta dnešní čísla o výši inflace jsou ohromující. Je to víc, než se čekalo, a ukazuje se, že inflace se rychle ubírá nežádoucím směrem,“ řekl podle agentury Reuters hlavní investiční analytik Chris Zaccarelli ze společnosti Advisor Alliance. Nejvíce se dál zvyšují ceny benzinu a potravin.

Euro se už v úterý dotklo parity, což znamená, že se k dolaru prodávalo v kurzu jedna ku jedné. Ve středu pod tuto paritu spadlo. Euro se v bezhotovostní formě začalo používat v roce 1999, od začátku roku 2002 pak existuje i ve fyzické podobě, tedy ve formě bankovek a mincí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme