Euro je nejslabší od loňského března

Tlak na společnou evropskou měnu roste. V noci na dnešek tak euro na asijských trzích propadlo na nejslabší úroveň od března loňského roku. Avšak ani pád pod hranici 1,28 dolaru za euro neznamená konečnou. Případné rozšíření řecké krize do dalších zemí eurozóny totiž podle některých expertů může ohrozit samotnou měnovou unii. To jsou spekulace, které trhy významně znervózňují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka | Foto: Alena Palečková

Situaci bude řešit na svém dnešním zasedání vedení Evropské centrální banky. Jeho člen Weber včera připustil, že se od Řecka mohou nakazit další zadlužené země eurozóny.

„Očekávám, že Evropská centrální banka pravděpodobně přistoupí k zmírnění původního plánu, co se týče stahování přebyteční likvidity, kterou dodala na trh v předcházejících měsících. Tudíž, že obnoví nelimitované tříměsíční dodávání likvidity bankám, aby uvolnila napětí v bankovním sektoru,“ řekl na Rádiu Česko ekonom Citibank Jaromíra Šindela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tlak na společnou evropskou měnu roste. Téma pro ekonoma Citibank Jaromíra Šindela.

Co se týče nástrojů, kterými může Evropská centrální banka přispívat k řešení pokračující dluhové krize, může podle ekonoma přistoupit k nákupu vládních dluhopisů na sekundárním trhu.

„Je to v podstatě něco podobného, jak provádí centrální banky v USA, Británii či Japonsku – takzvané kvantitativní uvolňování. Ale nemusí se jednat přímo o tuto formu. Jelikož ECB může ve stejné situaci, kdy dluhopisy ze sekundárního trhu od těch bank nakoupí, pak naopak může od nich stahovat likviditu. Nemůže to mít nutně negativní efekt na euro nebo pozitivní na objem likvidity sektoru,“ vysvětlil.

Podle některých odborníků by nízké úrokové sazby mohly přispět v některých zemích eurozóny k rychlému růstu spotřebitelských cen. A tím by řešení současných problémů mohlo zadělat na budoucí problémy.

„V současné chvíli se nedomníváme, že by se měly objevit výraznější tlaky na růst spotřebitelských cen. Avšak pokud bude pokračovat současná fiskální situace a bude do toho zahrnuta více ECB, pokud budou ostatní regiony vykazovat silnější oživení ekonomického růstu, tak se může ECB pravděpodobně obávat o svůj inflační cíl,“ uvedl ekonom.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme