Nejhorší den pro euro od referenda o brexitu. Společná měma se propadla kvůli výrokům ECB

Euro ve čtvrtek zamířilo prudce dolů poté, co Evropská centrální banka (ECB) slíbila, že bude přinejmenším do konce léta příštího roku držet své základní úrokové sazby na rekordních minimech. Podle agentury Reuters tak jednotná evropská měna zažila nejhorší den od referenda o odchodu Británie z Evropské unie před téměř dvěma roky.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn/New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČR v pololetí získala z EU o 16,7 miliardy Kč více, než zaplatila. (Ilustrační snímek)

ČR v pololetí získala z EU o 16,7 miliardy Kč více, než zaplatila. (Ilustrační snímek) | Foto: Jarmoluk | Zdroj: Pixabay

Krátce před 22.00 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo zhruba 1,7 procenta a nacházelo se těsně pod 1,16 USD. Čtvrteční pokles eura je nejprudší od 24. června 2016, kdy se jednotná evropská měna v reakci na výsledek referenda o brexitu propadla o téměř 2,4 procenta, píše Reuters.

Česko má jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik v EU. Lépe si vedou Lotyšsko, Slovinsko nebo Polsko

Číst článek

ECB na dnešním zasedání ponechala svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu nula procent. „Rada guvernérů očekává, že základní úrokové sazby ECB zůstanou na současné úrovni alespoň do konce léta 2019,“ uvedla banka ve své tiskové zprávě.

ECB zároveň oznámila, že je připravena od října snížit svůj rozsáhlý program nákupů dluhopisů a do konce letošního roku jej zcela ukončit. Banka také zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 2,1 procenta z dříve předpokládaných 2,4 procenta.

Americká centrální banka (Fed) ve středu zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,75 až 2,00 procenta. Zároveň předpověděla, že letos úroky zvýší čtyřikrát, zatímco dříve předpokládala pouze tři zvýšení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme