Euro kvůli krizi klesá, vůči dolaru je na dvouměsíčním minimu

Společná evropská měna se včera vůči dolaru propadla na dvouměsíční minimum. V noci na dnešek se na její pozici nic nezměnilo. I kvůli možnému snížení ratingu zemí eurozóny, o kterém se spekuluje. Stále více expertů proto podle stanice CNBC čeká, že pád eura bude pokračovat. Vzhledem k jeho úzké vazbě na akcie a komodity je přitom možné čekat pád i dalších aktiv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, eura, peníze

Euro, eura, peníze | Zdroj: Reuters

Euro se blíží hranici 1,31 za dolar. Například podle Jense Nordviga z banky Nomura přitom ještě do konce roku otestuje psychologickou hranici 1,30. Podobně to vidí i další analytici. „Předpokládáme, že v dohledné budoucnosti bude euro testovat psychologickou hranici 1,30 a oslabí pod ni,“ potvrdil na Rádiu Česko analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Pokud k tomu dojde je podle něj pravděpodobné, že to nastartuje hromadné výprodeje v jejichž důsledku euro prudce oslabí. „Ovšem bude hodně záležet na tom, jaké budou přicházet události. Pokud by došlo ke snížení ratingu, euru by to rozhodně nepomohlo a urychlilo by to jeho oslabování,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

V posledním týdnu roku je často možné na akciových trzích sledovat takzvané Santovo zotavení, tedy růst cen akcií, který je obvyklý na akciových trzích v posledním týdnu roku . Někteří experti na něj sázejí i letos. Podle Mokráše je možné ho čekat hlavně v USA.

„I když například včerejší informace společnosti Intel, která snížila odhad svého zisku, tuhle naději trošku snižují. Ale na konci roku by k tomu v USA mohlo dojít. V Evropě je situace jiná, tady je naděje na Santovo zotavení velmi nízká,“ přiblížil.

Podobně jako například akcie mezi riziková aktiva, která jsou teď pod tlakem, patří i česká koruna. Podle ekonomů je proto možné čekat její další oslabení. „Oslabení je možné, ale nemělo by být nějak dramatické. Přes 26,50 by se kurs dostat neměl,“ uvedl analytik.

Dodal, že oslabení koruny sice pomůže exportérům, ale problém je, že kvůli krizi v Evropě klesá zahraniční poptávka. „Takže to, co získají exportéři díky slabší koruně, ztrácejí kvůli tomu, že není taková poptávka po jejích výrobcích,“ vysvětlil.

Hlavní ekonom S&P Jean Six tvrdí, že Evropa potřebuje další šok, který prý probudí politiky z letargie a ti konečně nabídnou řešení krize. „Šok je to poslední, co by Evropa potřebovala,“ reagoval Mokráš. Zdůraznil, že Evropa potřebuje razantní opatření řešení krize. „Především by potřebovala, aby se do řešení krize víc zapojila Evropská centrální banka, kupovala víc dluhopisů a pomohla uklidnit trhy,“ dodal.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme