Euro na světových trzích posiluje

Představitelé 12 zemí eurozóny jsou stále příjemně překvapeni, jak málo problémů přinesla největší měnová reforma v Evropě. Na klidné zavádění jednotné evropské měny reagují pozitivně také finanční trhy. V Asii euro v jednu chvíli zpevnilo na nejvyšší hodnotu od srpna 1999. Prodávalo se za 119,7 japonského jenu. Také vůči dolaru evropská měna posílila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro

euro | Foto: Evropská komise

Dostala se na 14denní maximum, když se prodávala za 90,66 centu. Analytici ale upozorňují, že momentální růst eura nebude trvalý. Výkonnost ekonomiky eurozóny letos poroste jen málo. Evropská komise očekává asi 1,5procentní růst HDP ve 12 zemích eurozóny. Právě slabé vyhlídky měnové unie a malá vůle provést další liberalizaci, například pošt, železnice nebo zemědělství, jsou faktory, které drží kurs eura níže než je americký dolar.

Tři dny poté, co se eurobankovky a euromince dostaly do oběhu, je tady první případ falešného platidla. Dvanáctiletá dívka našla ve vlaku z Kolína nad Rýnem padělanou bankovku v hodnotě 50 eur a předala ji policii. Úřady poté oznámily, že šlo o šikovně udělanou fotokopii bankovky, která neměla žádné ochranné znaky.

Navzdory tomuto případu označuje Evropská centrální banka rozjezd eura za úspěch. Západní Evropa je stále fascinovaná tím, že jednotná měna je skutečně na světě a začíná se jí platit. Prezident Evropské centrální banky se chlubil, že si koupil hamburgera a jahodový koktejl a zaplatil za ně stejnou cenu jako minulý týden - jen to nyní bylo v euru. "Není pravda, že euro věci jenom zdražuje", uvedl šéf evropské banky a dodal, že zavedením eura odstartovala nová éra v historii Evropy.

Milan Fridrich, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme