Euro platí i na Kubě

Jednotná evropská měna vstoupila na kubánský trh. Turisté mohli poprvé platit za ubytování v hotelech, za jídlo v restauracích i za suvenýry v nejznámějším kubánském letovisku Varadero kromě dolarů také eurem. Experiment komunistických plánovačů počítá s tím, že toto opatření pomůže přitáhnout na Kubu více Evropanů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro

euro | Foto: Evropská komise

Turistický ruch je jedním z pilířů kubánského hospodářství, které kvůli izolaci trpí nedostatkem tvrdé měny.

Vstup eura však nepoznamenal skalní přístup kubánský vůdce Fidel Castra k politickým změnám. Odmítl demokratické vize amerického prezidenta George Bushe. Druh demokracie, který by Bush rád instaloval na Kubě, je podle něj korupčním a nespravedlivým politickým systémem, který ignoruje chudé.

V posledních týdnech vyostřená Castrova rétorika je reakcí na novou, tvrdší linii Bílého domu ve vztazích s komunistickým ostrovem. Podle Fidela Castra americký prezident vidí demokracii pouze tam, kde bohatí, kteří mohou nabídnout 25.000 dolarů za večeři, jsou jedinými povolanými řešit problémy různých společností ba celého světa.

Milan Kopp, Jana Petrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme